ĆULIBRK I LALIĆ PROČITALI VUČIĆA: „Mi živimo u vanrednom stanju već godinama, samo snižavamo prag, kada Brnabićka Vučića nazove šefe ona urušava institucije…“

Odluku o konferencijama za novinare o koronavirusu bez medija nije donijela struka, odnosno ljekari kao što se tvrdi, nego politika iz svojih razloga i potreba, ocijenili su gosti emisije "Utisak nedelje"

  • Regija

  • 13. Apr. 2020  

  • 0

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić i novinar Deutsche Wellea i dopisnik magazina Vreme iz Njemačke Nemanja Rujević saglasili su se u ocjeni da je vlasti zasmetalo što se u prijenosima konferencija pojavljuju i novinari nezavisnih medija.

“Na konferencijama koje gleda pet miliona ljudi videli ste da se postavljaju razna pitanja, pojavljuju se novinari koje ste ranije jedino mogli da vidite i čujete na kablovskim televizijama, a pošto ne možete da napadate vlast ili ne daj bože lekare, mi smo došli u situaciju da su novinari postali neprijatelji”, rekao je Lalić.

Prema mišljenju Rujevića, to su sve političke odluke i uvođenje vanrednog stanja, policijskog sata, kao i zabrana izlaska penzionera i slično.

Komentirajući politizaciju pitanja da li se predsjednik Srbije testirao na koronavirus pošto mu je sin zaražen, Ćulibrk je rekao da je to sasvim logično pitanje.

„Ako je to procedura za sve potpuno je logično da se to pita, nema tu loše namere i nikome se ne želi zlo“, rekao je urednik NiN-a.

Prema njegovom mišljenju, institucije i procedure moraju da se poštuju, ali se one sve više urušavaju ponašanjem predstavnika vlasti.

“Kada je uvedeno vanredno stanje novinari su postavljali pitanje da li je ono uvedeno na način propisan Ustavom. Već smo uništili 90 odsto institucija pre vanrednog stanja, u njemu ćemo uništiti i ovo što je preostalo…”, rekao je Ćulibrk.

Prema njegovoj ocjeni, kada bude proglašen kraj vanrednog stanja, u Srbiji se neće znati šta je normalno.

“Mi živimo u vanrednom stanju već godinama, samo snižavamo prag”, rekao je Ćulibrk i naveo primjer da kada premijerka Srbije Ana Brnabić predsjednika nazove šefe, ona urušava institucije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...