ONE PLIVAJU U PARAMA: Ovo je 10 najbogatijih žena na svijetu, niti jedna na listi nije slučajno…

Donosimo novu listu najbogatijih žena na svijetu u 2020. godini prema izboru američkog magazina Forbes

  • Ekonomija

  • 14. Apr. 2020  

  • 2

Alice Walton

Imovina: 54,4 milijarde dolara

Država: SAD

Izvor bogatstva: Walmart

Jedina kćerka utemeljitelja najvećeg maloprodajnog lanca na svijetu Walmarta, Sama Waltona, ove godine osvaja titulu najbogatije žene na svijetu nakon što je to mjesto izgubila od nasljednice L'Oréal Francoise Bettencourt Meyers 2019. Uprkos nedavnim turbulencijama na tržištu, bogatstvo Walton je povećano za 23 posto od prošle godine. Walton ima dva brata koji imaju slično bogatstvo kao i ona, a zajedno čine najbogatiju porodicu na svijetu.

Alice Walton

Francoise Bettencourt Meyers

Imovina: 48,9 milijardi dolara

Država: Francuska

Izvor bogatstva: L'oreal

Unuka osnivača L'Oréala, Eugènea Schuellera, postala je francuska nasljednica L'Oreala 2017. godine nakon što je njena majka Liliane Bettencourt, tada najbogatija žena na svijetu, umrla u dobi od 94.

Bogatstvo Bettencourt Meyers smanjeno je za 400 miliona dolara od prošlogodišnje liste uljed pandemija, jer su dionice kozmetičkog giganta pale u prve dvije sedmice marta za 12 posto. U martu je firma najavila da će njene tvornice početi izrađivati sredstva za dezinfekciju ruku kako bi podržale potrebe francuskih i evropskih zdravstvenih organa.

Julia Koch

Imovina: 38,2 milijarde dolara

Država: SAD

Izvor bogatstva: Koch Industries

Koch je novo ime na listi, a pridružila se milijarderima nakon što su ona i njeno troje djece naslijedili 42 posto udjela u Koch Industriesu od njenog supruga Davida, koji je umro u avgustu 2019. u 79. godini. Rođena je u Ajovi, a doselila je u Njujork 1980-ih i radila je kao pomoćnica jednog modnog dizajnera, prije nego što je upoznala Kocha za kojeg se kasnije udala.

Mackenzie Bezos

Imovina: 36 milijardi dolara

Država: SAD

Izvor bogatstva: Amazon.com

Bezos također debitira na listi nakon što je u julu 2019. godine zaključila razvod s osnivačem Amazona Jeffom Bezosom. Dobila je četvrtinu udjela svog bivšeg supruga u gigantu e-trgovine. MacKenzie je obećala da će pokloniti barem polovinu svog bogatstva u humanitarne svrhe.

Jacqueline Mars

Imovina: 24,7 milijardi dolara

Država: SAD

Izvor bogatstva: Slatkiši, hrana za kućne ljubimce

Jacqueline Mars i njen brat John su naslijedili po jednu trećinu kompanije poznate po bombonama M&Ms i čokoladicama Milky Way. Četiri kćerke njenog pokojnog brata Forresta posjeduju ostatak kapitala u Marsu, koji se također bavi hranom za kućne ljubimce. Jacqueline Mars radila je u firmi skoro 20 godina, a na poslu je bila do 2016. godine.

Yang Huiyan

Imovina: 20,3 milijarde dolara

Država: Kina

Izvor bogatstva: Nekretnine

Ova 38-godišnjakinja posjeduje 57 posto kompanije za nekretnine u Hong Kongu “Country Garden”, koju je osnovao njen otac. Kao odgovor na pandemiju koronavirusa, firma je u Wuhanu (odakle potiče virus) postavila robotizovane stanice za posluživanje hrane za kineske medicinske radnike.

Susanne Klatten

Imovina: 16,8 milijardi dolara

Država: Njemačka

Izvor bogatstva: BMW, farmacija

Nasljednica proizvođača automobila BMW, Klatten je u posljednjoj godini ostala bez 20 posto vrijednosti imovine. Kako je prodaja automobila usporavala usljed pandemije, dionice BMW-a pale su 24 posto u prvoj polovini marta. Klatten je također jedina vlasnica korporacije za farmaceutske proizvode i hemikalije “Altana”.

Powell Jobs

Imovina: 16,4 milijarde dolara

Država: SAD

Izvor bogatstva: Apple, Disney

Udovica pokojnog suosnivača Applea Stevea Jobsa (umro 2011), Powell Jobs vodi “Emerson Collective”, hibridnu filantropsku i investicijsku kompaniju koju je osnovala 2016.

Zhong Huijuan

Imovina: 14,6 milijardi dolara

Država: Kina

Izvor bogatstva: Farmacija

Zhong upravlja kineskim proizvođačem lijekova “Hansoh Pharmaceutical”, koji proizvodi onkološke, psihoaktivne, anti-dijabetičke i druge lijekove. Zhong je udata za Sun Sun Piaoyanga, milijardera i predsjednika kompanije “Jiangsu Hengrui Medicine”.

Gina Rinehart

Imovina: 13,1 milijardi dolara

Država: Australija

Izvor bogatstva: Rudnici

Rinehart, najbogatija osoba u Australiji, bogatstvo je izgradila na željeznoj rudi. Kćerka je poznatog istraživača željezne rude Langa Hancocka. Od 1992. godine predsjedava kompanijom za rudarstvo i poljoprivredu “Hancock Prospecting Group”. Njeno bogatstvo se smanjilo za dvije milijarde dolara, jer je pandemija koronavirusa smanjila prihode u industriji željezne rude.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...