NASA OBJAVILA SENZACIONALNU FOTOGRAFIJU IZ SVEMIRA: Ovako nešto nikada do sad nismo imali priliku vidjeti....

Nova fotografija Stupova stvaranja prikazuje i ogroman broj zvijezda koje okružuju ovu regiju neba, te brojne mlade zvijezde koje se "rađaju" oko maglice

  • HiTec

  • 14. Apr. 2020  14. Apr. 2020

  • 0

Fotografiju snimljenu svemirskim teleskopom Hubble, koja prikazuje Stupove stvaranja (Pillars of Creation), trostruku magličastu strukturu smještenu u maglici Orao, sigurno ste vidjeli već mnogo puta. Originalna fotografija nastala je 2014. godine, a u međuvremenu se pojavljivala na svim mogućim mjestima, od šalica do majica, te postala jedna od najprisutnijih svemirskih fotografija u javnosti.

NASA je sada objavila novu fotografiju istog motiva koja također ima potencijal ući u svijest ljudi kao jedna od najljepših svemirskih fotografija ikada. Ovoga puta Stupovi stvaranja snimljeni su u infracrvenom spektru. Infracrvena svjetlost lakše prolazi kroz svemirske plinove i prašinu te tako do Zemlje dolazi više vidljivih detalja nego u spektru koji je vidljiv ljudskom oku.

Nova fotografija Stupova stvaranja prikazuje i ogroman broj zvijezda koje okružuju ovu regiju neba, te brojne mlade zvijezde koje se "rađaju" oko maglice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...