ŠOKANTAN POTEZ VIKTORA ORBANA: Bisera Turković uputila protestnu notu mađarskom kolegi

Mađarska, odnosno njen premijer Viktor Orbán, koji je sebi u ovo doba korone odredio ovlasti gotovo na nivou Luja XIV. odnosno "Kralja Sunca", najavila je da će u četvrtak, 16. aprila, u manji entitet Bosne i Hercegovine, Republiku Srpsku, odaslati medicinsku pomoć za borbu protiv koronavirusa.

  • Vijesti

  • 14. Apr. 2020  15. Apr. 2020

  • 6

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, uputila je protest svom mađarskom kolegi Péteru Szijjártóu, ali i visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borellu.

Turković je zgrožena činjenicom da neke zemlje EU "selektivno daju pomoć i donacije određenim administrativnim regijama, teritorijima ili čak određenim etničkim grupama unutar Bosne i Hercegovine". Turković u svom obraćanju Bruxellesu navodi da je BiH "multietnička i multikulturalna zemlja s političkom i društvenom ravnotežom koja teži ravnopravnosti svih svojih građana".

Mađarska je navodno procijenila da se Federacija BiH nalazi u puno povoljnijem položaju i da je pomoć potrebnija manjem bh. entitetu.

Kako piše Hina, Sarajevo je potpuno zbunjeno zbog toga što se Mađarska odlučila na ovakav potez, premda se može "shvatiti" Orbánov manevar. On želi u okruženju stvoriti neke svoje epigone, poput Janeza Janše u Sloveniji, a svakako pikira na Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Želi u svoju orbitu privući i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, ali tu mu najviše smeta predsjednik Zoran Milanović, koji često zna "oplesti" Orbána i njegov način vladavine.

Orbán koji ovom gestom želi pomoći samo Miloradu Dodiku, šalje vrlo jasnu političku poruku, nastojeći iz situacije s koronom izvući, za ubuduće, neku novu poziciju Mađarske u Evropi, s obzirom na to da se našao na udaru Bruxellesa zbog davanja sebi neviđenih ovlasti kojima je derogirao demokratski sistem u Mađarskoj te mu prijeti isključenje iz porodice bruxelleskih pučana.

Podsjećamo, početkom prošle sedmice, Rusija je također poslala pomoć Republici Srpskoj. Ruski ambasador Petar Ivancov pojasnio da su doputovali i ruski ljekari spremni da pomognu kolegama u RS-u u teškoj situaciji usljed koronavirusa, u kojoj se nalazi taj bh. entiet.

- Zajedničkim naporima prevazit ćemo ovo sve – rekao je Ivancov i istakao da su spremni pomoći i Federciji BiH. No, Inancov je rekao da iz Federacije BiH nisu imali zahtjeve za takvu vrstu pomoći.

Vodeća bošnjačka partija osudila je potez Rusije. SDA se zahvalila svima koji su pružili pomoć BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa, no naglasila je i da pomoć koja se upućuje mora biti usmjeravana preko Vijeća ministara BiH.

"Nije u duhu dobrih odnosa između BiH i onih zemalja koje su svoju pomoć dostavile samo jednom entitetu kao što je to uradila Ruska Federacija, a najavljuje Mađarska. SDA to razumijeva kao namjeran čin zaobilaženje i minimiziranja državnih institucija. Na taj način se vrijeđa suverenitet BiH i ide na ruku politikama podjela u našoj zemlji", navedeno je u zaključcima s posljednje sjednice Predsjedništva SDA.

(Sl.B. / Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...