ANKETA "SB“: Pitali smo opozicione stranke na koji način su doprinijeli u borbi protiv pandemije koronavirusa i ublažavanju posljedica ekonomskog pada

Proglašenje pandemije od strane Svjetske zdravstvene organizacije a zatim i vanrednog stanja u Bosni i Hercegovini obavezuje na odgovornost, djelovanje i društveni doprinos svakog pojedinca i grupe. Dominantne teme uglavnom su maknute u stranu, sinhronizovano djelovanje institucija je prisutnije nego inače, a ne nedostaje i induvidualnih humanitarnih i volonterskih akcija.

  • Mini market

  • 14. Apr. 2020  14. Apr. 2020

  • 2

Budući da je sada svaki potez vladajućih struktura pod budnim okom javnosti, portal „Slobodna Bosna“ sprovela je anketu među najznačajnijim opzicionim partijama u BiH i provjerila na koji način njihovi članovi i radne grupe djeluju u vrijeme pandemije. Zanimalo nas je na koji način pomažu građanima, da li i na koji način djeluju na poboljšanju trenutnih prilika u zdravstvu, koje prijedloge i mjere su poduzeli sa ciljem ublaživanja ekonomskih problema koji su u toku i koji će uslijediti, te da li su članovi stranaka razmatrali odricanje dijela svojih primanja za pomoć ugroženima.

U Partiji demokratskog progresa (PDP) ističu da su funkcionere i aktiviste ove stranke stavili na raspolaganje relevantnim institucijama, te da u kontinuitetu stranački aktivisti obilaze ugrožene porodice i domaćinstva, isporučuju im hranu i lijekove.

- Pored toga, formirali smo pravni tim koji je svakodnevno na usluzi svim radnicima koji smatraju da su im povrijeđena radna prava u vrijeme epidemije koronavirusa i svima koji su nam se obratili odgovorili smo u najkraćem mogućem roku - ističu u PDP-u.

Na pitanje „Slobodne Bosne“ na koji način je Partija demokratskog progresa djelovala da se poboljšaju prilike u zdravstvu od proglašenja pandemije, u PDP-u podsjećaju da su apelovali na građane da zaista poštuju sve preporuke zdravstvenih stručnjaka, jer će to biti od najveće pomoći i samom zdravstvenom sistemu, ali i samim građanima.

- Tražili smo da Vlada Republike Srpske počev od 01.04.2020. godine poveća plate svim zdravstvenim radnicima za 10%, a da kasnije, kad se steknu uslovi, to povećanje bude i značajno veće, jer je evidentno kolika je važnost zdravstva u svakoj civilizovanoj zemlji - podsjećaju iz PDP-a.

Od prijedloga i mjera koje je PDP uputio sa ciljem ublažavanja ekonomskih problema, izdvojili su nekoliko konkretnih mjera. Prije svega to je usvajanje mjere koja znači da se PDV plaća na kraju mjeseca, a za najugroženije privredne subjekte da se razmotri opcija oslobađanja plaćanja dijela PDV-a, ili prolongiranja plaćanja do trenutka uspostavljanja pune poslovne aktivnosti. Zatim usvajanje privremene mjere kojom će se iz budžeta RS-a osigurati isplata iznosa minimalne plate (520 KM) za sve radnike u onim poslovnim subjektima kojima je zbog odluke Vlade zabranjen rad, i to za cijeli period trajanja takve odluke Vlade. U PDP-u su predložili i umanjenje osnovnog dijela (paušala) za plaćanje računa komunalija za one poslovne subjekte koji ili ne rade ili su posebno pogođeni ovom krizom (računi električne energije, toplotne energije i drugi računi komunalija).

Na pitanje „Slobodne Bosne“ o dobrovoljnom odricanju dijela svojih plaća ističu da je rukovodstvo PDP-a donijelo jednoglasnu odluku da se svi članovi PDP-a koji su istovremeno i javni funkcioneri odreknu dijela svojih mjesečnih primanja radi pomoći zdravstvenim ustanovama i ugroženim građanima, te su na taj način prikupili 17.000 KM i donirali ih Klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjoj Luci, kao i socijalno najugroženijim porodicama u Banja Luci.

Iz SDS-a su na upit „Slobodne Bosne“ odgovorili da su uputili dopis svim Opštinskim/Gradskim odborima da u svojim lokalnim zajednicima organizuju pomoć starijem stanovništvu u vidu dobavljanja osnovnih životnih namirnica i lijekova i da članovi SDS-a od početka pandemije stoje na raspolaganju stanovništvu u svim lokalnim zajednicama RS-a.  

- Svi članovi Odbora za zdravstvo SDS iz časa u čas prate situaciju i predlažu mjere na koji način zdravstveni sistem može da odgovori na nove izazove - stoji u odgovoru iz SDS-a na pitanje na koji način su djelovali na poboljšanje prilika u zdravstvu.

Iz SDS-a naglašavaju i da je Odbor za privredu i finansije ove stranke, te Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo pripremio plan mjera i neophodnih koraka kako oporaviti javne finasije, privredu i poljoprivredu po okončanju pandemije.

- Određene segmente plana oporavka privrede smo već predstavili javnosti putem sredstava javnog informisanja i to ćemo nastaviti da radimo i narednih dana - stoji u odgovoru.

Na pitanje jesu li razmatrali u stranci odricanje od dijela svojih plaća i uplaćivanje nazad u budžet ili u humanitarne svrhe, tvrde da će sva sredstva koje SDS prikupi biće upućena direktno institucijama i licima za koja smatraju da im je pomoć potrebna.

- U prethodnom periodu predsjednik SDS Mirko Šarović donirao je cjelokupnu martovsku platu bolnici „Srbija“ a njegov primjer su slijedili i drugi funkcioneri SDS koji su već preusmjerili određena sredstava prema institucijama i licima u Republici Srpskoj - kažu u SDS-u.

Iako smo uputili upite i na adrese SDP-a, Naše stranke i HDZ-a 1990, odgovor nismo dobili. Zato smo na informacije o aktivnostima ovih stranaka potražili na dostupnim internet platformama.

U Našoj stranci uglavnom su nastavili raniju praksu djelovanja u vidu reakcija i kritika. Izuzetak predstavljaju predloženih 19 mjera za suzbijanje negativnih ekonomskih i drugih posljedica koronavirusa, adresiranih „vlastima u Bosni i Hercegovini“ na koje nije bilo posebnih reakcija, te prijedlog zakona kojim se smanjuju plate parlamentaraca, ministara i savjetnika upućen u proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Aktivnost Naše stranke u vrijeme pandemije naviše će ipak biti zapamćeno po izjavi predsjednika stranke Predraga Kojovića koji je odbijanje članova Fiskalnog vijeća Vjekoslava Bevande i Jelke Milićević da potpišu Pismo namjere prema MMF-u kako bi se osigurao kredit od 330 miliona eura, okarakterisao kao „tradicionalna nesposobnost dogovora etničkih poglavica“.

Na istoj liniji djelovanja je i Socijaldemokratska partija (SDP). Dnevna rutina se nije mnogo promjenila ni u ovoj stranci, izuzez predstavljanja 21-og amandmana na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U jednoj od analiza ovi amandmani su ocjenjeni kao „skup bajkovitih rješenja“. Posebno je izložen kritici bio prvi amandman o donošenju zakona o minimalnoj plaći u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim bi se ona značajno uvećala.

- Neozbiljno je i kontraproduktivno predlagati povećanje minimalne plate. Ova mjera, u trenucima kada privreda tone, bi samo dovela do dodatnih otpuštanja radnika, ali i do povećanja neformalnog sektora ekonomije. To bi se desilo jer kompanije ne bi bile u stanju iznijeti dodatni teret, a to bi samo nanijelo štetu radnicima - stoji u analizi.

HDZ-u 1990 pod kapom HNS-a već odavno jedva da pokazuje znakove (političkog) života. Tako se njihov glas vrlo rijetko čuje, a tokom trajanja pandemije koronavirusa, jedini značajniji istup desio se povodom Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca općinama i gradovima.

Općina Prozor-Rama na čijem je čelu načelnik Jozo Ivančević iz HDZ-a 1990 bila je jedina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koja nije dobila novac. Predsjednik stranke Ilija Cvitanović ovu odluku tada nazvao je “nekorektnom, nepoštenom i nesolidarnom”.

(S. Begović)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...