ITALIJA OTVARA PLAŽE: Moguć odlazak na ljetovanje, ali pod SPECIJALNIM USLOVIMA

Gradovi se polako pripremaju za izlazak iz karantina

  • Svijet

  • 15. Apr. 2020  

  • 0

U Italiji je više od 100.000 građana zaraženo koronavirusom. Najteže je i dalje u Lombardiji - naročito u Milanu gdje je trenutno zaraženo više od 14.000 osoba.

Ipak, centralna vlada je odlučila da od danas otvori neke aktivnosti koje mogu da garantuju socijalnu distancu i dovoljnu sigurnost građana, a gradovi se polako pripremaju za izlazak iz karantina.

Vlada proučava plan kojim bi se već sljedeće nedjelje moglo preći u takozvanu fazu dva. Aplikacija za kretanje, koja će zamijeniti autosertifikat koji je do sada bilo potrebno štampati, uskoro će biti dostupna građanima. Na taj način će se dolaziti do informacija o građanima koji su bili zaraženi virusom ili su pozitivni na njega.

U regionima koji imaju slobodu da sami odlučuju o tome postepeno će se otvarati knjižare, firme koje se bave proizvodnjom kompjutera, firme za sheču šuma, prodavnice dječije odjeće...

Postepeno otvaranje znači da će prvo moći da izlazi mlađa populacija, a zatim i starija. Zvanični datum otvaranja je 4. maj, ali vlada razmatra da postepeno počnu aktivnosti od 20. aprila.

Radno vrijeme samoposluga bit će produženo, a u njih će se ulaziti sa maskom i rukavicama, kao i sada. Oni koji koriste kartice sa PIN-om, morat će prvo da dezinfikuju ruke na kasi.

U Italiji se razmatraju i godišnji odmori i kako će sve to izgledati. Kažu da će se na plaže ulaziti postepeno. Svaka ležaljka i suncobran trebalo bi da budu udaljeni jedan od drugog oko tri metra i zaštićeni pleksiglasom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...