BRUTALAN NAPAD: Migrantima obećali put u Sloveniju pa ih pretukli, opljačkali i OSTAVILI NA HLADNOĆI

Optuženi se terete da su prema krijumčarenim osobama postupali u svrhu iskorištavanja, kako bi sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist

  • Hronika

  • 15. Apr. 2020  

  • 0

Tužilaštvo BiH je u okviru predmeta kodnog naziva “Maroko” podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog krijumčarenja migranta.

Među optuženima su dvoje državljana Tunisa i dva državljanina BiH, navodi se na internet stranici Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

1.Tarek Oueslati, rođen 1985. godine u Tunisu, državljanin Tunisa, nalazi se u pritvoru
2. Mariem Sifi, rođena 2000. godine u Tunisu, državljanka Tunisa, određene mjere zabrane rješenjem Suda BiH
3. Alen Fale, rođen 1991. godine u Mostaru, državljanin BiH
4. Belmin Škaljić, rođen 2000. godine u Mostaru, državljanin BiH

Optuženi se terete da su, koncem prošle godine, optuženi Oueslati, u svrhu iskorištavanja, pronašao i vrbovao ilegalne migranate, državljane Maroka, koji su nezakonito boravili u BiH, te u cilju sticanja protivzakonite imovinske koristi, lažno im obećavajući da će ih za iznos od po 1.500 evra po osobi, prokrijumčariti do Slovenije, na teritoriju EU, pozvao u Mostar, gdje je angažovao optužene Škaljića i Fale, predstaviviši ih kao vozače.

Nakon toga, optuženi su migrante odvezli na područje Podveležja, gdje su ih brutalno opljačali i pretukli, te ostavili na hladnoći na njima nepoznatoj lokaciji, nakon čega su ih tu pronašli policijski službenici PU Mostar, koji su im pružili pomoć. Optužena Sifi, tereti se da je zajedno sa drugim optuženima i njima poznatim osobama, koristila kodove iz mobilnih telefona otetih od žrtava, kako bi podizala novac poslan putem novčanih transakcija.

Optuženi se terete da su prema krijumčarenim osobama postupali u svrhu iskorištavanja, kako bi sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist, te počinjenjem krivičnog djela ugrozili zdravlje i bezbjednost krijumčarenih osoba, čime su počinili krivično djelo –Krijumčarenje ljudi iz članka 189. stavak 3. Krivičnog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...