"SUTRA IMAMO VIDEO KONFERENCIJU SA...": Ministar odbrane Podžić o najavljenoj pomoći NATO-a (VIDEO)

Ministar odbrane Sifet Podžić govorio je za N1 o aktivnostima OS BiH za vrijeme pandemije, te očekivanjima i planovima za naredni period.

  • Politika

  • 15. Apr. 2020  15. Apr. 2020

  • 1

Podžić je bio jedan od prvih koji je otišao u samoizolaciju.

"To je već daleko iza, dakle ja sam bio među prvima po povratku iz Brisela. Prva grupa, morao sam odmah u izolaciju i tih 14 dana je prošlo davno i već zaboravljeno".

"Svim pripadnicima Armije BiH, OS BiH, svim pripadnicima čestitam 28. godišnjicu od formiranja Armije BiH i da ih zamolim da prilikom posjete mezarjima, grobljima to čine u manjim grupama i što manje to čine. Ovo će proći pa ćemo obilježiti dostojanstveno".

Dodao je da je BiH dobro reagovala s obzirom na strukturu nadležnosti.

"S obzirom na složenost strukture naše države, mislim da smo dostojno i pravovremeno reagovali na korona virus. Nadam se da će rezultati na kraju biti dobri i da nećemo doživjeti katastrofe kao neke zemlje u Evropi".

Da li bi bilo drugačije da smo članica NATO-a?

"NATO ima jako dobro razvijene postupke i mjere kako djelovati u krizama. Mada, ovo je nešto novo i jedna nepoznanica za svijet i da budemo realni korona virusom su pogođene sve zemlje NATO saveza, ali definitivno da smo članica neke stvari bi bile efikasnije, brže i obimnije. Opet, želim napomenuti svi smo obuhvaćeni ovim problemom, cijeli svijet i to je zajednički problem", kazao je Podžić.

Za sutra je najavljen sastanak na kojem će znati više o pomoći NATO-a.

"BiH je analizirala potrebe i mi smo to uputili prema NATO savezu. Sutra imam video konferenciju sa zamjenicom pomoćnika ministra odbrane SAD-a, gospođom Cooper i imaću više informacija kada bi to moglo doći".

Podžić je kazao da se nada da će svi iz krize izaći pametniji i prisebniji.

"Nadam se da ćemo svi iz krize izaći pametniji, prisebniji i shvatiti da ima toliko stvari u životu koje ne pitaju koje ste boje kože, nacije, vjere i bit ću razočaran ako iz ove situacije ne naučimo nešto".

"Oružane snage BiH, kao i kompletno društvo su pogođene, do danas imamo osam pripadnika OS BiH koji su pozitivni. Svi su dobro stanja. 72 pripadnika su u izolaciji i 12 članova porodica koji su u izolaciji. Mislim da je OS BiH dosta dobro reagovao, pravovremeno. Propisali smo kojih se mjera ko mora pridržavati, mjere koje je naložila WHO i domaći organi. Osnovni cilj je bio da spriječimo da virus uđe u kasarnu što je moguće kasnije ili da ne bude nikako".

Ističe da su OS BiH bile na raspolaganju FUCZ-u i proveli su naredbe i zahtjeve koji su im upućeni.

"Odluke o formiranju šatora smo u roku od 24 sata realizovali. Bilo je zahtjeva Koordinacionog tijela. Istom odlukom ovlašten je ministar odbrane da donosi i neke druge odluke. Imali smo mnogo zahtjeva i na osnovu prijedloga načelnika zajedničkog štaba; mi smo u 24 opštine u BiH izdali 1.400 kreveta, 40 velikih šatora, 15 malih, 28 kontejnera. Nismo mogli udovoljiti pojedinim zahtjevima da se u određenim kasarnama u kojima žive pripadnici OS BiH izdvoje kao karantin, ali nismo mogli rizikovati zdravlje velikog broja pripadnika OS BiH".

Za kraj je uputio apel građanima i ponovio ozbiljnost situacije u vezi sa požarima i sezoni koja dolazi.

"Prošle sedmice i pretprošle je bila jako zahtjevna misija za OS BiH. Imali smo mnogo zahtjeva za gašenje požara, a letjelice nisu namijenjene za gašenje požara. Ovo smo podešavali zahvaljujući iskustvu naših pilota. Situacija je bila vrlo složena, morali smo tražiti pomoć od susjeda. Apel građanima, neodgovorne pojedince treba što prije privesti. Ako se ovako bude dešavalo u ljetnim mjesecima, julu i augustu imati ćemo ozbiljan problem. Operativnost naših helikoptera je vrlo niska. Razgovarao sam sa kolegom Radončićem, sutra imamo sjednicu VM BiH i razgovarat ćemo na tu temu da ljetnu sezonu ne smijemo čekati u ovakvom stanju".

(N1 / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...