STRAH OD NAJGOREG SCENARIJA: Duboka recesija je na vratima, padaju berze, raste dolar i cijena nafte…

Na azijskim su berzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače obeshrabrili slabi makroekonomski podaci iz SAD-a, što ukazuje da bi ekonomske štete od korona krize mogle biti veće nego što se očekivalo

  • Ekonomija

  • 16. Apr. 2020  

  • 0

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks kliznuo više od 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,3 i 1,4 posto. U Šangaju, pak, stagniraju.

Nakon dva dana rasta azijskih berzi, ulagače je pokolebao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon slabijih nego što se očekivalo ekonomskih pokazatelja.

Promet u trgovini na malo u SAD-u pao je u martu 8,7 posto, što je njegov najveći pad od 1992. godine, od kada se prate ti podaci.

Posljedica je to strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, zbog čega je mnogim Amerikancima naloženo da ostanu kod kuće.

Sve to ukazuje na oštar pad osobne potrošnje, koja čini oko dvije trećine ekonomske aktivnosti SAD-a.

Uz to, industrijska je proizvodnja u martu potonula 5,4 posto, što je njezin najveći pad od 1946. godine.

S obzirom na te i druge loše podatke iz marta, ekonomisti u anketi Reutersa procjenjuju da bi u prvom tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti i 10,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njegov najveći pad od 1947. godine.

Kako se blokada dijelova ekonomije u aprilu proširila na više država SAD-a, u drugom bi tromjesečju američki BDP mogao pasti i 30 posto.

Prijeti duboka recesija

Ekonomisti JPMorgana očekuju čak pad od 40 posto, nakon 10-postotnog pada u prvom kvartalu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je, pak, u četvrtak da bi rast ekonomije u azijskoj regiji u ovoj godini mogao kliznuti na nulu, po prvi put u 60 godina, jer su izvoznici pogođeni slabljenjem potražnje, dok su mjere protiv virusa natjerale ljude da ostanu kod kuće.

„To je samo podsjetnik koliko je duboka slabost ekonomije. Problem je što niko ne zna koliko će to trajati“, kaže Paul Chew, direktor u kompaniji Phillip Securities.

Zbog toga analitičari smanjuju svoje procjene, pa sada u anketi Reutersa očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 12,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još prošle sedmice očekivali pad od 6,4 posto.

Ništa bolja situacija nije ni u azijskim kompanijama, kažu analitičari.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta ojačao, nakon što je danima slabio.  Jutros se njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 99,90 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,85 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,05 na 107,95 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0865 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0985 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg pada. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,66 posto, na 28,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,55 posto, na 19,98 dolara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...