DANAS JE 27. GODIŠNJICA UZP-a U AHMIĆIMA: Pogledajte potresne ratne snimke Britanskog bataljona

Selo Ahmići nalazi se oko dva kilometra istočno od grada Viteza, u središnjoj Bosni i Hercegovini. Do 16. aprila 1993. imalo je otprilike 800 stanovnika, od kojih je bilo oko 90 posto bosanskih muslimana.

  • Mini market

  • 16. Apr. 2020  16. Apr. 2020

  • 2

Danas se obilježava 27 godina od zločina u Ahmićima. Prošle godine je predstavljan interaktivni narativ pod nazivom: „Ahmići: 48 sati pepela i krvi“, koji podseća na strašni zločin koji se dogodio 16. aprila 1993. godine, u Lašvanskoj dolini.

Na ovom linku možete pogledati kolekciju potresnih ratnih snimaka i svjedočenja o zločinu u Ahmićima: AHMICI.SENSECENTAR.ORG

U masakru kojeg su počinili pripadnici postrojbi "Jokeri" i "Maturice" iz sastava Hrvatskog vijeća odbrane ubijeno je 116 bošnjačkih civila, među kojima 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva zločina bila je tromjesečna beba!

Selo Ahmići nalazi se oko dva kilometra istočno od grada Viteza, u središnjoj Bosni i Hercegovini. Do 16. aprila 1993. imalo je otprilike 800 stanovnika, od kojih je bilo oko 90 posto bosanskih muslimana. U Ahmiće se sklonilo oko 300 muslimana prethodno prisilno raseljenih iz drugih područja.

Prema izvještaju Tadeusza Mazowieckog od 19. maja 1993. godine, tokom ili nakon napada dvije džamije u selu su uništene, jedna eksplozivom, dok je druga bila zapaljena i njeni ostaci su još uvijek tinjali "kad su terenski djelatnici stigli u selo".

Od 89 tijela koja su pronađena u selu, većina su bile starije osobe, žene, djeca i dojenčad. Popis ukupnog broja žrtva dobiven je iskazima raseljenih osoba koje su svjedočile ubistvima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...