POBUNA U HERCEGOVINI, ČOVIĆ U PROBLEMIMA: Mali dioničari ustali protiv ugovora o najmu „Aluminija“, pisali Novaliću: „Kako može firma čiji je kapital 2.000 KM pokrenuti proizvodnju“!?

Udruga malih dioničara Aluminija d.d. Mostar poslala je Zahtjev premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i Ministru energije, industrije i rudarstva FBiH Nerminu Džindiću za preispitivanje stava vlade u vezi najma imovine kompanije Aluminij d.d. Prenosimo dijelove pisma koje je u posjedu portala sirokibrijeg.info

  • Ekonomija

  • 17. Apr. 2020  

  • 0

Poštovani Premijeru, Ministre,

U vrlo teškoj I kriznoj situaciji u kojoj se nalazi F BiH I cijeli svijet, kada su jedini i osnovni prioriteti sačuvati zdravlje i živote građana u borbi sa pošasti zvanom virus “Covid 19”, nismo se mogli nadati niti vjerovati da će se ovakva situacija, koristiti za pokušaj I donošenje odluka od institucija vlasti tj Vas kao Vlade, a koje su pogubne, na granici zakonitosti , te smatramo da nisu legitimne , a riječ je o posljednjoj medijskoj objavi da je Vlada F BiH suglasna I biti će suglasna da iznajmi Aluminij d.d. novoosnovanoj kompaniji Aluminij industries doo.

Prethodno ste i sami Ministre, rekli da Vlada neće podržati ovaj prijedlog , da je riječ o novoosnovanoj firmi, koja nema niti otvoren račun u banci, nema poreznu prijavu, a čitali smo u medijima gdje je sjedište navedene firme te koji i kakvi interesi stoje iza ove firme, što bi trebalo Vama kao Vladi da dade spoznaju da namjera, legitimnost i legalnost cjelokupnog ovog projekta je upitna.

Izražavamo nezadovoljstvo I negodovanje kao suvlasnici Aluminija d.d., što se ovakva krizna situacija u F BiH pokušava iskoristiti, da bi se vama kao Vladi nametnula i provukla rješenja za Aluminij koja su štetna za samu kompaniju, a rekli smo, smatramo da su nelegitimna. Vi kao Vlada I suvlasnik Aluminija d.d., u situaciji kada vlasnička glavnica Aluminija ne postoji, kada je kompanija ugašena, kada je kompanija jedino u rukama vjerovnika, kršite pozitivne zakonske akte ukoliko budete išli u smjeru donošenja odluke o najmu, jer za to nemate pravo, bez pristanka I suglasnosti vjerovnika /kreditora donositi takve odluke. Ono što Vi kao Vlada trebate I možete učiniti jeste sljedeće:

Konačno sprovesti svoju Odluku o financijskoj konsolidaciji kojom ste definirali okvir da se “Kompanija” restrukturira I pokrene proizvodnju vlastitim snagama I uz nadzor I pomoć Vlade ili

U suradnji sa NO I Upravom Kompanije ići ka opciji stečaja ali sa prethodno definiranim planom da se u stečaju pokrene proizvodnja uz poticaj Vlade F BiH koja će definirati ekonomske politike na kojima proizvodnja primarnog aluminija može funkcionirati, te osiguranje obrtnog kapitala za pokretanje proizvodnje.

Idući u smjeru najma djela Aluminija d.d. Abraham Grupi, idete I protiv sebe I svojih stavova koje ste prethodno javno iskazivali, a to je da jedino da Aluminij može preuzeti neka velika kompanija sa bonitetom, kapitalom I da je iz branše aluminijske industrije jer ste uvjereni da netko tko se bavi ili se bavio ovom industrijom može imati šanse da pokrene proizvodnju I imat će razumijevanje Vlade I potporu da preuzme Aluminij.

U ovom sadašnjem slučaju, kompanija koja stoji iza novoosnovane firme kojoj bi se Aluminij dao u najam, jeste galerija, fondacija, tj grupacija koja nikada nije i nema nikakvog iskustva u proizvodnji , a pogotovo proizvodnji primarnog aluminija. Da čudnije ne može biti ide se u smjeru da se Aluminij preda novoosnovanoj kompaniji sa sjedištem u Mostaru- koja je sukladno medijskim objavama I istraživanjem obavijena kontraverzama I povezanosti sa određenim lokalnim političkim strukturama koje imaju jak utjecaj na Vas Premijeru I Ministre da donesete Odluku za koju I sami znate da može u konačnici biti pogubna I predmetom istražnih radnji I sudskih sporova.

Čudno je što zadnjih dana čitamo medijske objave da je Vlada odobrila navedeni ugovor, pa demante da nije, pa Vašu Premijeru izjavu u kojoj kažete- citiram: “Vlada FBiH ima manjinski udio te da će pristati na svaki angažman samo pod jednim uvjetom, a to je da ugovor bude prekinut prvi put kada se plaća ne isplati radnicima”.

Želimo Vam skrenuti pozornost premijeru da je u samom ugovoru koji Vam je dostavljen navedeno da se ugovor može raskinuti ako se plaća ne isplati radnicima. Znači Vi ste već prešutno tj unaprijed rekli da ćete podržati ovaj Ugovor.

Javnost mora znati da se sve ovo radi pod pritiskom u izvanrednoj situaciji u kojoj se nalazi Država, te bi se ovim činom napravio povijesni pravni presedan jedne Vlade da najveću kompaniju u Državi na ovakav način pod brojnim kontraverznim okolnostima i uvjetima predaje u ruke firmi koja ništa ne ulaže u kompaniju, nema boniteta, iskustva, kapitala itd.

Ovu transakciju promatrajte da ne postoji izraelsko-kineski konzorcij, jer zaista ne postoji jer oni nisu ugovorna strana. Ugovorna strana je domaća firma Aluminij industries d.o.o. sa kapitalom od 2.000 KM.

Plan pokretanja proizvodnje i visina ulaganja uopće nije prezentiran Vama kao Vladi niti vlasnicima. Postavlja se pitanje kako neka novoosnovana firma može pokrenuti proizvodnju sa kapitalom od 2.000 KM, a Vlada Federacije i sam Aluminij to ne može samostalno (niste ni pokušali).

Zašto Abraham Grupa ide u smjeru najma a ne u smjeru kupovine vlasničkog udjela Vas kao Vlade? Zašto se jednostavna transakcija prodaje vlasničkog udjela pretvara u kontroverznu transakciju najma – obavijenog velom tajni i nepoznatih skrivenih namjera koje su u pozadini, stoji između ostalog u Zahtjevu malih dioničara kojeg potpisuje predsjednik Udruge DIAL
Zlatko Topić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...