SAMER REŠIDAT ZA "SLOBODNU BOSNU": "Amandmanom DF-a se poboljšava likvidnost turističkih agencija, garantuje građanima da im novac neće propasti i rasterećuje sudstvo"

Od početka aprila kada je utvrđen Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa, više stranaka uputilo je amandmane, a nije nedostajalo i žestokih kritika.

  • Politika

  • 18. Apr. 2020  18. Apr. 2020

  • 6

Smatrajući da je pojedine stavke potrebno bolje riješiti, iz DF-u su uputili prema Vladi Federacije BiH 16 mjera. Budući da je turizam najugroženiji, za „Slobodnu Bosnu“ o amandmanu DF-a kojim se nastoje ublažiti nastali problemi u ovom sektoru, govorio je Samer Rešidat, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Šta sadrži amandman koji ste predložili na Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa i na koji način će on pomoći sektoru turizma?

Odmah po proglašenju stanja nesreće u FBIH kontaktirani smo od strane sturkovnog udruženja UTABIH (Udruženje turističkih agencija Bosne i Hercegovine) koji su zatražili pomoć u riješavanju novonastalog problema.

Imajući u vidu da u nekoliko zadnjih godina postoji snažan trend rezervisanja putovanja po tzv. principu ranog bookinga, a to je posebno izraženo kod rezerviranja ljetovanja (2020.) koje je počelo još u novembru 2019., a da su do početka marta 2020. više hiljada bh. turista sa željom da ostvare maksimalne popuste, preko tour operatora i turističkih agencija rezervirali ljetovanja u Turskoj, Grčkoj, Egiptu, u Albaniji ili na obalama Jadrana, turističke agencije su izvršile akontativne uplate za smještaj, prijevoz (uglavnom hoteli i avio prijevoz), i ostale turističke usluge na gore navedenim destinacijama. I prije zvaničnog proglašavanja pandemije koronavirusa, booking ljetovanja su u potpunosti zaustavljena i ljetna turistička sezona je pod velikim znakom pitanja. Novac koji je uplaćen krajnjim korisnicima neće biti vraćen bh. tour operatorima, već će se moći koristiti tek po okončanju krize, a to je vjerovatno naredne godine. U međuvremenu, klijenti i agencije sada se nalaze u jednoj nezavidnoj situaciji.  

Ono što smo predložili je da se hitno donese zakon koji bi zaštitio putnika koji nije ili neće moći realizovati svoje putovanje,  a sa druge strane i agencije koje su na osnovu obligacionih ugovora već uradile veći dio pomenutog posla. Donošenjem ovog zakona putnici bi dobili vrijednosni vaučer u kompletnom iznosu koji su uplatili i koji bi im bio garant da njihov novac neće propasti i da će kompletan biti vraćen ili iskorišten za neko drugo putovanje nakon prestanka pandemije u roku definisanim ugovorom.

Da li ste zadovoljni reakcijama iz Vlade na Vaš prijedlog i da li očekujete da će biti usvojen?

Po dosadašnjim reakcijama očekujem da ce amandman biti prihvaćen jer je  i sam premijer Novalić u jednom od svojih madijskih nastupa rekao da je prijedlog dobar i potreban. Također sam imao priliku da razgovaram sa resornom ministricom Editom Đapo kojoj smo dodatno pojasnili razlog hitnosti donošenja ovog zakona kao i utemeljenost njegovog sadržaja, jer je isti zakon donesen prije nekoliko dana u Republici Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Italiji i mnogim drugim zemljama EU. Trenutno smo u finaliziranju zakona i iskreno se nadam da ce ministrica Đapo prihvatiti naše sugestije.

U amandmanu stoji da su isti zakon donijele članice EU. Kakva su njihova dosadašnja iskustva i da li se pokazao uspješnim?

Ovaj zakon se u okruženju i u Evropskoj uniji pokazao kao jedini izlaz iz novonastale situacije. Donošenjem ovog zakona rješavamo potencijalne sudske sporove koji bi iziskivali dodatne financijske troškove kako za putnike tako i za agencije što bi enormno opteretilo naše sudstvo i produžilo rokove rješavanja sporova. Povrat sredstava bio bi visestruko produžen u odnosu na rješenje koje se nudi donošenjem ovog zakona. Cilj donošenja ovog člana zakona je poboljšanje likvidnosti agencija sa jedne strane, a sa druge strane garant građanima FBIH da njihov novac neće propasti i da ce biti refundiran u punom iznosu.

(S. Begović)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...