ČUDO IZ WOLFSBURGA: Volkswagen Golf u off road izdanju nastao je za samo 6 mjeseci, a danas… (VIDEO)

Svega 6 mjeseci bilo je dalje dovoljno inženjerima i dizajnerima Volkswagena da od skice nastane serijski proizvod

  • Auto

  • 19. Apr. 2020  19. Apr. 2020

  • 0

Pojavom Golfa II i implementacijom stalnog pogona na sve točkove putem visco kvačila 1986. aktivira se ideja Golfa za off road puteve. Prvo je 1989. na salonu u Ženevi javnost upoznala studiju Montana, off road viziju Golfa, s kojom u biti tada još uvijek nisu imali viziju što napraviti. Posjeta mogućem i iskusnijem partneru u Austriji, tvornici Steyr Fahrzeugtechnik GmbH, otvorio je vidike marketinške strategije prema ciljanoj grupi kupaca s ambicijama prema terencima japanskih proizvođača poput Suzuki Vitare.

Svega 6 mjeseci bilo je dalje dovoljno inženjerima i dizajnerima Volkswagena da od skice nastane serijski proizvod. Country je 1990. nastao na bazi Golfa CL Syncro s četvora vrata, a koji je obogaćen setom ojačanja i zaštita kako bi cjelina izgledom i voznim svojstvima zadovoljavala traženu formu. U Graz bi se dopremale gotove karoserije Golfa syncro gdje bi se montirala dodatna oprema.

Podvozje je bilo dignuto za 6 cm, a s njegove donje strane montiralo se cijevno ojačanje od profila promjera 12 cm. Ukupna je visina karoserije dignuta time za 18 cm u odnosu na obični Golf. Country je dobio nove amortizere i opruge prilagođene namjeni, a uz specijalne naplatke dimenzije 15 cola interesantan je i dodatak rezervnog točka na poklopac prtljažnika.

Country je bio bez reduktora i bez blokade diferencijala, a zbog rezanja cijene iz serijske opreme ukinut je i ABS. Kupci su imali izbor samo jednog benzinskog motora i to istovjetnog koji je koristio i Golf GTI, ali koji je u slučaju Country umjesto 107 KS davao 98 KS. Četverocilindarski benzinski motor obujma 1781 ccm bio je znatno rastrošniji od običnog modela, a uz njegovu pomoć Country je postizao najveću brzinu od 158 km/h uz ubrzanje do stotke za 12,9 sekundi.

Ovaj Golf bio je čak 50 posto skuplji od Golfa CL syncro. Ideja Volkswagenovih stratega u slučaju Golf Country nije se pokazala baš proslavila.

U oktobru 1991. proizveden je posljednji od ukupno 7.735 izrađenih primjeraka. Brojke su ukazivale na neuspjeh, ali je očito na današnjem nizu pozitivnih primjera da je Volkswagen izvukao pouku. Golf Country je sada postao i službeno klasik, pa ako imate na raspolaganju 10.000 eura viška možete se nadati da će jedan ovakav biti vaš…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...