PROFESORICA SADIKOVIĆ NA SESIJI "KRUGA 99": „BiH nije smjela na ovaj način dočekati izvanrednu situaciju…“

Profesorica Lada Sadiković smatra da Bosna i Hercegovina nije smjela 'na ovaj način dočekati ovu izvanrednu situaciju', vezanu za pandemiju virusa korona

  • Društvo

  • 19. Apr. 2020  19. Apr. 2020

  • 0

- Ponovo su se njene institucije pokazale nedovoljno efikasnim, da se na vrijeme izbore s ovakvom opasnošću - kazala je u nedjelju na online konferenciji Asocijacije nezavisnih intelektulaca Krug 99.

Naglašava potrebu da se Ustav BiH odnosno Aneks 4 usuglasi s Evropskom konvencijom, da bi i Bosna i Hercegovina spremno dočekala vanredne stanje.

- Dakle, s piramidalnom strukturom i hijararhijskim načinom vladanja da se tačno zna koji organi, na državnom nivou, daju i kome daju ovlasti za vanredno stanje - istaknula je.

Dodaje da Bosna i Hercegovina kao država, da bi se pripremila za svako moguće stanje (kad redovno zakonodavstvo ne fukcionira) mora sadržavati odredbe o vršenju vlasti u vanrednom stanju, ko proglašava vanredno stanje.

- Ustavna teorija kaže da to čine, u najvećem broju slučajeva, Parlament koji zasjeda i može zahtijevati proglašenje vanrednog stanja - kazala je.

Naglašava da, po evropskim dokumentima, u Bosni i Hercegovini imamo instituciju koja se zove Aneks 10, koju čini visoki predstavnik međunarodne zajednice i ima specijalna ovlaštenja za djelovanje u vanrednom stanju.

- To dokazuju evropski dokumenti koje je samo potrebno pročitati, Paragrah 86, mišljenja o ustavnoj situaciji i poziciji visokog predstavnika u BiH iz 2005. godine - podsjetila je prof. dr. Sadiković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...