TRIKOVI ZLATA VRIJEDNI: Ukoliko ste kupili novi laptop evo što morate napraviti odmah…

Pred vama je pregled procedura i zahvata koje morate obaviti svaki put kad kupite novi laptop prije nego što ga počnete koristiti

  • HiTec

  • 20. Apr. 2020  

  • 0

Nadogradite operativni sistem

Čim instalirate operativni sistem pobrinite se da instalirate i sve dostupne softverske nadogradnje za njega. Tako ćete ga ne samo učiniti sigurnijim, već i dostupnima učiniti sve najnovije fumkcije.

Za operativni sistem Windows 10 otvorite Settings i Update & Security pa kliknite Check for updates. Windows će ubuduće automatski preuzimati i instalirati softverske nadogradnje.

Uklonite suvišni softver

Moguće je kako će vaš novi laptop doći sa gomilom predinstaliranog softvera koji vam nije potreban. Proizvođači laptopa s Windowsima su posebno poznati po tome, dok je to rjeđe slučaj s Macom, Linuxom i Chromeom.

Niste sigurni je li uputno ukloniti neki program? Guglajte ili potražite informacije na Should I Remove It?

Pregledajte antivirusni softver

Windows 10 dolazi s ugrađenim softverom Windows Defender, što će za većinu biti dovoljna zaštita. Ali, ne škodi dodati i jače sigurnosne alate.

Mac i Linux ne dolaze s takvom vrstom predinstalirane zaštite. Ako ste pažljivi pri surfanju i otvaranju e-pošte te oprezni sa sumnjivim porukama i poveznicama problema ne bi trebalo biti. Ipak, nije loše instalirati i dodatnu antivirusnu zaštitu.

Chromebooks imaju ugrađenu zaštitu protiv zlonamjernog softvera.

Namjestite alate za zaštitu od krađe

U Windows 10 je ugrađena fumkcija Find My Device, koju ćete naći ako otvorite Settings, Update & Security pa Find my device. Sličnu opciju ćete naći na uređaju s macOS-om ako otvorite System Preferences pa Apple ID i sa strane odaberete iCloud te uključite Find My Mac.

Ovi alati omogućit će lociranje vašeg laptopa s drugog uređaja, na kojem ste se logirali u vaš korisnički račun pri Microsoftu ili Appleu.

Ako imate Chromebook, izgubljeni uređaj naći ćete ako otvorite kategoriju Security u vašem korisničkom računu na Googleu i kliknete Find a lost device.

Optimizirajte potrošnju energije

Kako bi smanjili potrošnju energije i produžili trajanje baterije, najvažniji korak je smanjiti svjetlinu ekrana. Probajte naći nivo koji je oku ugodan, a ne troši bateriju nemilice.

U Windows 10 su dostupne razne opcije, do kojih možete doći ako otvorite Settings, Power & sleep pa Additional power settings. Na Macu ćete ih naći pod System Preferences pa Energy Saver.

Općenito, izbjegavajte korištenje aplikacija koje su veliki potrošači kad god je to moguće.

Namjestite automatsku izradu sigurnosnih kopija (backup)

U Windows 10 postavke za izradu sigurnosne kopije (backupa) i povrata sistema ćete naći u postavkama pod Update & Security.

Na Macu možete upotrijebiti alat Time Machine, dok je na Chromebooku dostupno sve što imate pohranjeno na servisu u oblaku Google Drive.

Smanjite štetni učinak topline

Laptopi su često osjetljiviji na visoke temperature nego drugi uređaji jer imaju manje prostora za kvalitetnu ventilaciju i lakše nakupe prašinu. Zbog toga se nakon nekog vremena laptop počinje pretjerano pregrijavati, što može dovesti do sporijeg rada i ugroziti osjetljive elektronske komponente.

Šta možete poduzeti?

Ne koristite laptop na tepihu, posteljini, kauču, pa čak ni u vašem krilu.

Najbolje je postaviti ga na tvrdu, ravnu površinu.

Redovno ga čistite kako bi uklonili prašinu.

Doznajte koliki su nivoi temperature sigurne za rad vašeg laptopa. Ako su veće, isključite aplikacije koje intenzivnije opterećuju resurse.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...