RECESIJA JE NA VRATIMA: Oštar pad cijena nafte na svjetskom tržištu, samo u posljednjih sedam dana cijene su pale za…

Rast zaliha ukazuje na slabost potražnje u SAD-u, što je, pak, posljedica slabosti ekonomije, pa su cijene nafte u jednom trenutku kliznule na najniže razine od 2002. godine

  • Ekonomija

  • 20. Apr. 2020  

  • 0

Na američkom je tržištu cijena barela s isporukom u maju pala gotovo 20 posto, na 18,30 dolara, dok se cijena barela s isporukom u junu kreće oko 25 dolara.

„Kako je trenutno u fokusu prekomjerna ponuda, cijene u ugovorima s rokom isporuke u maju puno su niže nego u ugovorima s rokom isporuke u junu", objašnjava analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Veći pad cijena nafte na američkom nego na londonskom tržištu posljedica je, pak, snažnog rasta zaliha u SAD-u.

Podaci američke vlade pokazali su, naime, da su zalihe derivata prije 7 dana zabilježile rekordan rast, unatoč tome što rafinerije u zemlji posluju sa svega 69 posto kapaciteta, što je najniža razina korištenja kapaciteta od financijske krize 2008. godine.

Rast zaliha ukazuje na slabost potražnje u SAD-u, što je, pak, posljedica slabosti ekonomije, pa su cijene nafte u jednom trenutku skliznule na najniže razine od 2002. godine.

Uranjanje u recesiju

Američka, kao i druge najveće svjetske ekonomije zbog koronakrize uranjaju u recesiju, a pitanje je samo koliko će biti duboka.

Prošle sedmice objavljeno je da je kineska ekonomija u prvom tromjesečju pala 6,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je prvi pad druge po veličini svjetske ekonomije od 1992. godine, kada su se počeli objavljivati ti podaci.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će potražnja za naftom u aprilu pasti za 29 miliona barela dnevno (bpd), na najnižu razinu u 25 godina i na nešto ispod 30 posto globalne potražnje prije izbijanja koronavirusa.

Predviđeni pad potražnje daleko je veći od smanjenja proizvodnje za 9,7 miliona bpd, koliko su prošle sedmice dogovorile članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte i partnera, uključujući Rusiju.

Ulagači se nadaju da će i drugi proizvođači, uključujući SAD, smanjiti ponudu za još 10 miliona barela dnevno, pa bi se proizvodnja mogla smanjiti za ukupno 20 miliona barela.

"Cijene nafte moraju ostati niske kako bi prisilile proizvođače koji nisu okupljeni u kartel na smanjenje proizvodnje", kaže Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer, misleći pritom na američke proizvođače kojima većina proizvodnje nije profitabilna pri sadašnjim cijenama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...