BORBA PROTIV PANDEMIJE KORONAVIRUSA: Njemačka značajno umanjila mjere

U skladu s mjerama koje su prošlog sedmice dogovorile vlada i savezne pokrajine, od ponedjeljka je dozvoljen rad trgovinama manjim od 800 kvadrata bez obzira na ponudu.

  • Svijet

  • 20. Apr. 2020  

  • 0

U Njemačkoj stupaju na snagu ublažene mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje, među ostalim, omogućavaju rad manjim trgovinama, prenosi agencija HINA.

U skladu s mjerama koje su prošlog sedmice dogovorile vlada i savezne pokrajine, od ponedjeljka je dozvoljen rad trgovinama manjim od 800 kvadrata bez obzira na ponudu.

Osim toga je, bez obzira na veličinu, omogućen rad prodavnicama automobila i bicikala te knjižarama.

Vlasnici trgovina se moraju osigurati dovoljan razmak između kupaca i spriječiti stvaranje gužvi ili redova.

Mjere ograničavanja socijalnih kontakata, koje uključuju zabranu izlazka iz kuće osim u slučajevima opravdanog razloga, kao što je odlazak u trgovinu i kod liječnika, i zabrana svih putovanja koja nisu poslovne svrhe, ostaju na snazi do 3. maja.

Maske nisu obvezne, ali se preporučuju

Nošenje zaštitnih maski u javnosti nije obvezno ali se "izričito preporučuje". U nekim dijelovima Njemačke, poput savezne pokrajine Saske, ali i u gradovima poput Wolfsburga i Jene, nošenje maski je obvezno.

Njemački ministar privrede i član kriznog kabineta Angele Merkel, Peter Altmaier, izrazio je zabrinutost zbog različitih pristupa vezano uz dogovorene mjere zaštite ovisno o saveznoj pokrajini.

"Ne smijemo sad poput kokoši trčati unaokolo i izabirati pojedinačne mjere. Ako sada sačuvamo prisebnost,možemo izbjeći drugi val zaraze. Zato je važno da federalne jedinice djeluju jedinstveno", kritizirao je Altmeier različite pristupe u saveznim pokrajinama u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Mjere dogovorene prošle sedmice zapravo su preporuke. Odluka o konkretnom provođenju mjera leži u nadležnosti pojedinih saveznih pokrajina.

Negdje bi mogla početi i nastava

Iako mjere preporučuju otvaranje škola tek od 4. maja, u nekim saveznim pokrajinama poput Berlina, Brandenburga i Saske bi nastava za polaznike viših razreda srednjih škola mogla započeti već ove sedmice.

U Saskoj je isto tako, za razliku od ostalih saveznih pokrajina, dozvoljeno održavanje vjerskih obreda uz pridržavanje pravila razmaka. Katolička crkva Njemačke je prošlog sedmice žestoko kritizirala odluku da se do početka maja zabrani održavanje vjerskih obreda.

Prema podacima Epidemiološkog instituta Robert Koch, u Njemačkoj je do ponedjeljak zabilježeno 141.672 slučajeva zaraženih koronavirusom, što je 1.775 više nego dan prije. Od posljedica zaraze je umrlo 4.404 osoba a 91.500 pacijenata se smatra izliječenima.

Njemačka vlada i predstavnici saveznih pokrajna raspravljat će 30. aprila o mjerama nakon 3. maja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...