ZAIMOVIĆ OČEKUJE PODRŠKU: "U četvrtak o antikorona zakonu i rebalansu budžeta"

Online sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj će u paketu biti razmatrani rebalans budžeta i korona-zakon, bit će zakazana za četvrtak s početkom u 11 sati, potvrdio je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović.

  • Politika

  • 20. Apr. 2020  

  • 0

U razgovoru za naš portal, Zaimović kaže da su se stekli svi uslovi za održavanje online sjednice, imajući u vidu da su oba zakonska prijedloga već dostavljena u parlamentarnu proceduru - rebalans u prošli petak u poslijepodnevnim satima, a korona-zakon i nešto ranije.

Zaimović je uvjeren da će rebalans budžeta, koji je prošle sedmice Vlada FBiH utvrdila u iznosu od 5,5 milijardi KM, bez ikakvih problema dobiti potrebnu podršku poslanika. U tom su dokumentu, kaže, sve stavke u kojima je bilo moguće intervenisati skresane ili smanjene zarad uspostavljanja stabilizacionog fonda.

- Sve što je bilo planirano da se troši u ovoj godini kroz budžet, a što nije neophodno, nastojalo se skinuti s tih pozicija ili smanjiti, te prebaciti u stabilizaconi fond. Bitno je izmijenjen plan i kada su prihodi u pitanju, jer je ova situacija dovela do pada indirektnih poreza koji u najvećem dijelu čine budžetske prihode - navodi Zaimović.

Na korona-zakon do sada je uloženo više od 30 amandmana o kojima će se izjasniti Vlada FBiH. Naš sagovornik smatra da ima i prihvatljivih, ali i potpuno nerealnih prijedloga.

- Trebamo shvatiti da ćemo u stabilizacionom fondu imati oko 500 miliona KM, te je stoga sve potrebno uokviriti u taj iznos - naglašava Zaimović.

Navodi da bi usvajanje rebalansa i korona-zakona u oba doma Parlamenta FBiH zasigurno znatno poboljšalo privredni ambijent u FBiH.

- Sigurno je da će privredni ambijent olakšati isplata onih obaveza za koje se Vlada obavezala, a pogotovo onima kojima je zabranjen rad u ovom trenutku. Država im je zabranila rad, pa je logično i da im pomogne kako bi prevazišli ovu tešku situaciju - poručuje Zaimović.

Još jednom ponavlja da je krizom zbog koronavirusa pogođen cijeli svijet, te da se radi o općem poremećaju u funkcionisanju ekonomije.

- U ovoj situaciji treba napraviti zakon koji će biti pravedan, solidaran, ali je sigurno da njim neće biti zadovoljni svi. I niko ne može očekivati da će mu biti namirena sva šteta koju je zbog koronavirusa pretrpio - zaključuje Zaimović.

Podsjetimo, oba doma Federalnog parlamenta prije petnaestak dana usvojili su izmjene i dopune svojih poslovnika o radu, kojima je omogućeno da se za vrijeme trajanja vanrednih situacija sjednice mogu održavati online, odnosno elektronskim putem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...