DIREKTOR SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA BiH NAJAVLJUJE: „Predviđamo tri scenarija za BiH, jedan je najizgledniji…“

Victor Olsavszky, direktor Kancelarije WHO u BiH, obratio se javnosti jutros skupa sa Alenom Šeranićem, ministrom zdravlja Republike Srpske

  • Vijesti

  • 21. Apr. 2020  

  • 2

„Pratimo pandemijsku situaciju u svijetu, posebno u BiH. Mjere koje su poduzete su se pokazale efikasnim i sada imamo `ispravljanje krivulje` u smislu kretanja koronavirusa", kazao je Olsavszky.

Već se razgovara o scenariju "za dalje", kazao je.

"Već smo počeli da razgovaramo o daljem razvoju. Jutros smo imali sastanak sa ministrom Šeranićem. Mi predviđamo tri scenarija; potpuni prekid prenošenja virusa, talasi koji se ponavljaju i kontinuirana transmisija niskog intenziteta. Smatramo da je drugi scenario najrealniji".

"Sljedeće je međunarodna sedmica imunizacije, treba održati stopu imunizacije i kako to izvesti. Cijeli svijet sada može vidjeti koliko je bitna vakcinacija", kazao je on.

"WHO daje direktnu podršku kroz saradnju sa ministarstvima u RS-u, ali ta saradnja je dvosmjerna. Mi nismo tu da samo dajemo preporuke nego učimo od država članica kako se nositi. Organiziran je i instruktivni rad kroz UKC RS-a koji se odvija online i tako se na dodatni način pružća podrška", zaključio je Olsavszky.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...