MMF SLUŽBENO OBJAVIO: Odobreno 329 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu, očekuje se pad ekonomije za…

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je 329 miliona eura hitne podrške Bosni i Hercegovini (BiH) u okviru Instrumenta za brzo finansiranje/Rapid Financing Instrument (RFI), što treba pomoći zemlji da ispuni hitne potrebe platnog bilansa izazvane globalnom pandemijom COVID-19

  • Ekonomija

  • 21. Apr. 2020  

  • 0

RFI obezbjeđuje brzu finansijsku pomoć zemljama članicama koje se suočavaju sa hitnom potrebom u platnom bilansu, bez potrebe za sveobuhvatnim ekonomskim programom ili pregledima.

RFI može pružiti podršku u ispunjavanju širokog opsega urgentnih potreba, uključujući i one koje proizilaze iz cjenovnih šokova, prirodnih nesreća, konfliktnih i post-konfliktnih situacija. Finansijska pomoć u okviru RFI se pruža u obliku direktne doznake sredstava.

Očekuje se da će ekonomski uticaj pandemije na BiH u skoroj budućnosti biti značajan, uzrokujući rapidno pogoršanje vanjskih računa i urgentne potrebe u platnom bilansu.

Očekuje se da će u 2020. godini ekonomski rast pasti za pet posto te da će se u 2021. godini oporaviti na oko 3,5 posto.

- Vlade u BiH planiraju značajnu fiskalnu ekspanziju kako bi povećale potrošnju na socijalne pomoć i sektor zdravstva. Ovo finansiranje MMF-a će igrati vitalnu ulogu u katalizaciji hitne pomoći od međunarodne zajednice, posebno pomoći od EU - rečeno je to na sjednici Izvršnog odbora.

Tom prilikom, zamjenik direktora i vršilac dužnosti predsjedavajućeg Tao Zhang, kazao je da ekonomija Bosne i Hercegovine trpi posljedice zbog pandemije COVID-19, što je dovelo do hitnih potreba u platnom bilansu.

- Zbog obimnog i brzog pogoršanja tekućeg računa platnog bilansa, Instrument za brzo finansiranje će pomoći tako što će pružiti podršku za povećanje prioritetne potrošnje na zdravstvo i socijalnu pomoć uz istovremeno očuvanje održivosti duga - rekao je Tao Zhang, navedeno je u saopćenju IMF.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...