SADA JE VAŽNIJE VIŠE NEGO IKAD: Pred vama je 5 najvažnijih savjeta, evo šta treba jesti svaki dan kako bi ojačali imunitet i smanjili rizik od virusa…

Ukoliko želite maksimalno smanjiti rizik od aktuelnog virusa i drugih patogena, ovo su savjeti za vas

  • Zdravlje

  • 22. Apr. 2020  

  • 0

Prva linija odbrane od djelovanja štetnih mikroba je vaš imunitet.

Ono što jedemo od ključne je važnosti za naše zdravlje.

Neka vam tanjur uvijek bude prepun prirodnih boja, a najviše zelene, ljubičaste i zagasito plave.

Upravo je proljeće idealno vrijeme za osmišljavanje najzdravijeg jelovnika.

Zelena salata, radič, crveni kupus, matovilac, šparoge, rotkvice, mladi luk… – što god od toga odabrali, nećete pogriješiti.

Jedite što više sezonskog voća i povrća, lokalno uzgojenog i organskog, najbolje sirovog i svježeg - samo pazite da ga prije konzumacije dobro operete.

Pet savjeta za jačanje imuniteta prehranom


Napunite tanjur sa prirodnom zeleni


Zeleno povrće sadrži moćne antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala i sprječavaju oksidativna oštećenja u stanicama, štiteći vas tako i od bolesti.

Jedna od takvih supernamirnica je brokula.

Osim vlakana, ona sadrži zdrave fitonutrijente i sumpor, koji pomaže u zaštiti organizma od kroničnih oboljenja.

Ona je i riznica antioksidansa, poput vitamina A, C i E.

Brokulu je najbolje jesti kratko blanširanu, a neki savjetuju konzumirati je i sirovu. Isto vrijedi i za špinat, koji također obiluje vitaminom C.

Ne zaboravite da je ovo vrijeme šparoga i mladog luka!

Jedite voće bogato vitaminom C


Limun, limeta, paradajz, narandža, grejp, kivi, bogati su jednim od najmoćnijih antioksidansa koji štiti od prehlade i virusa – vitaminom C!

Za snažan imunitet jedite ih što češće, a dan svakako započnite svježe iscijeđenim sokom od limuna ili narandže.

Ne zaboravite na sunčev vitamin


Provodite li puno vremena u zatvorenom, jedno je sigurno – zbog nedostatka sunca manjka vam izuzetno važnog vitamina D.

Jedite hranu koja sadrži ovaj vitamin, na primjer gljive. One stvaraju u našem organizmu vitamin D uz pomoć molekule zvane provitamin D2.

Šampinjoni, maitake i shiitake najbolji su izvor ovog sunčevog vitamina.

Neka mahunarke postanu vaša omiljena hrana


Leća, grah, slanutak, bob… izvrsne su mahunarke koje bi se trebale naći na vašem tanjuru.

Oni sadrže važno željezo, koje također pomaže u uništenju opasnih patogena u organizmu.

Mahunarke sadrže B-vitamine, magnezij i cink, a usto reguliraju reakcije imunosnih stanica na prepoznavanje i uništenje patogena.

One obiluju proteinima, koji pomažu obnovi i izgradnji tkiva te borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija.

Obogatite obroke bijelim i mladim lukom


Svaki svoj ručak obogatite s malo sirovog bijelog i mladog luka, povrća iz roda Allium!

Osim što prirodni lijek, također imaju antivirusna i antibakterijska svojstva.

Kada zgnječite sirovi bijeli luk, njegov sastojak alin pretvara se u alicin. Upravo alicin daje bijelom luku onaj prepoznatljivi okus i miris jer sadrži moćnu tvar – sumpor.

Konzumacijom sirovog bijelog  i mladog luka potaknut ćete reakciju bijelih krvnih stanica kada naiđu na patogene, poput virusa koji uzrokuju prehladu i gripu.  

Savjet: kod prvih znakova prehlade ili gripe uzmite sirovi režanj bijelog luka te ga prožvačite, i tako idućih nekoliko dana pojedite po jedan režanj.

(SB/AZV)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...