MMF OBJAVIO NOVE BROJKE, GORE JE NEGO SE MISLILO: Pandemija će pogoditi ovogodišnje BDP-ove u čak 170 država...

Oko 170 država suočit će se sa smanjenjem bruto domaćeg proizvoda (BDP) zbog posljedica koje je pandemija koronavirusa ostavila na njihove ekonomije, upozoravaju iz vrha Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

  • Ekonomija

  • 22. Apr. 2020  

  • 0

- Prije samo nekoliko mjeseci projicirali smo da će 160 nacionalnih ekonomija imati pozitivan rast dohotka po glavi stanovnika - izjavila je direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

Ističući kako pandemija nije nalik drugim krizama, ona je kazala da globalna kriza ima višestruke posljedice po zdravlje i ekonomiju i da je kompleksnija i neizvjesnija od drugih, prenosi Anadolu Agency.

- Izgledi su strašni. Očekujemo da će se globalna privredna aktivnost smanjiti na skali na način koji nismo vidjeli od Velike depresije - kazala je Georgieva.

Komentirajući borbu koju države vode protiv pandemije, šefica MMF-a je kazala da su dosadašnje fiskalne mjere iznosile oko 8 triliona dolara, a da su centralne banke ubrizgale velike injekcije likvidnosti.

Dodala je da je MMF maksimalno podigao kapacitet kreditiranja kako bi brzo osigurao finansijska sredstva svojim članicama.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", u svijetu je koronavirusom zaraženo 2.478.634 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 170.399 oboljelih, a izliječeno je 651.736 osoba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...