KRIŠTO GOVORI ŠTA ČOVIĆ MISLI: “Cijela igra SDA s blokadom novca MMF-a smišljena da se optuži HDZ”

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto ocijenila je da je cijela igra oko nepovlačenja sredstava Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ napravljena da bi se optužio HDZ BiH, odnosno ministar financija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda zajedno sa svim drugim ministrima koji su glasali za ovu odluku u Vijeću ministara.

  • Politika

  • 22. Apr. 2020  22. Apr. 2020

  • 5

Krišto je rekla Srni da je poznato i svima jasno ko je zakočio povlačenje sredstava MMF-a koja su BiH u vrijeme epidemije koronavirusa prijeko potrebna. 

– Ako su sredstva odobrena, ako je aranžman sa MMF-om dogovoren, šta je problem da se ta raspodjele kako je to dogovoreno i kako to zahtijeva ustavna struktura BiH? – upitala je Krišto, koja je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH.

Ona je ukazala da su županije dio ustavne strukture Federacije BiH, odnosno ustavne strukture BiH, te da ne vidi razlog za opstrukcije.

Krišto je navela da je izgleda namjera nekih u BiH da se po njihovoj volji odlučuje ko i kada može i treba da dobije određena sredstva i kako da se ta sredstva raspoređuju.

– Ukoliko želimo BiH moramo shvatiti da jedni bez drugih ne možemo i na sve moramo gledati sa istim uvažavanjem bez obzira na ovu krizu epidemije  koronavirusa ili u nekoj drugoj. Ukoliko nam je interes BiH moramo se uvažavati i kada je u pitanju nadležnost ili raspodjela sredstava, problemi i traženje rješenja – rekla je Krišto.

Ona je istaknula da ovakvo ponašanje sigurno neće doprinijeti napretku i razvoju BiH.

Vijeće ministara na jučerašnjoj telefonskoj sjednici nije usvojio odluku o povlačenju sredstava instrumenta za brzo financiranje /RFI/ od MMF-a.

Protiv ove odluke glasali su ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković i ministar odbrane Sifet Podžić, dok je ministar sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudin Radončić bio suzdržan.

Odluka nije usvojena jer za nju nije glaso ni jedan ministar iz reda bošnjačkog naroda.

Sredstva su trebala da budu operativna danas.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...