SVE JE POČELO KADA JE JOZO PROČITAO DRAGANA: Ivančević je prvi u Federaciji BiH prepoznao nepravdu i nezakonitost odvođenja zdravih…

Načelnik općine Prozor-Rama braneći stanovnike svoje općine, stao je na branik žitelja cijelog Kantona, protiv onih koji ljude provodili u karantene ne razmišljajući o njihovim pravima

  • Mini market

  • 23. Apr. 2020  23. Apr. 2020

  • 0

Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević prvi je u Federaciji prepoznao nepravdu i nezakonitost u odvođenju zdravih osoba u kantonalnu karantenu, i pod prijetnjom vlastitog privođenja kazao da se žitelji Prozor-Rame u karantene neće odvoditi. Da je njegova reakcija bila utemeljena i po zakonu, pokazuju dopisi koje prima federalno ministarstvo zdravstva i federalne institucije. Da je Ivančević bio u pravu dokazuju i najnovija pisanja medija:

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona 14 aprila piše federalnom Ministarstvu zdravstva da su mišljenja da je potrebno ukinuti navedenu mjeru. „Predlažemo da se umjesto karantena ponovno uspostavi mjera kućne samoizolacije u trajanju od 14 dana uz pojačano praćenje provođenja donesenih mjera s ciljem sprječavanja širenja zaraznih bolesti“, zaključuje direktorica tuzlanskog Zavoda za javno zdravstvo.

Dan kasnije, kako piše Hercegovina.info isto stajalište iznose iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, i to „da je potrebno ukinuti mjere karantene za osobe koje ulaze u BiH, a imaju trajno prebivalište na području Zeničko-dobojskog kantona, te umjesto navedenih mjera ponovno uspostaviti sistem kućne samoizolaciji“.

Isti dan, 15. aprila Federaciji piše SBK:

„Stajalište kriznog stožera Ministarstva je da je potrebno ukinuti mjere karantene za osobe koje ulaze u BiH, a imaju trajno/privremeno prebivalište na području Srednjobosanske županije, te umjesto navedenih mjera ponovno uspostaviti sustav kućne samoizolacije tih osoba u trajanju od 14 dana uz eventualno produženje“, pišu iz SBK-a, potpisuje tamošnji ministar zdravstva.

Na koncu se, Federaciji obraća ZDK, a u dopisu kaže da je karantena protuzakonita.

alt alt alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...