VODEĆI NORVEŠKI EPIDEMIOLOG SVE DOKAZAO: „Da smo postupili kao Šveđani imali bi više zaraženih, stvorili bi smo sebi problem za budućnost…“

Jedan od najistaknutijih norveških epidemiologa doveo je u pitanje odluku Norveške da napravi što i većina evropskih zemalja - praktički ode u karantenu, tvrdeći da su trebali usvojiti strategiju bližu Švedskoj

  • Svijet

  • 24. Apr. 2020  

  • 0

"Postoji slabost u našoj strategiji", rekao je za norveški VG Eiliv Lund, profesor emeritus na Sveučilištu u Tromsu.

„Brojke su nam niske jer smo se zaključali. Da smo učinili ono što su učinili Šveđani, imali bismo višu stopu zaraze, a samim tim i veći imunitet“, kazao je Lund.

Norveški institut za javno zdravstvo u utorak je saopćilo kako je njihovo istraživanje pokazalo da je samo jedan posto Norvežana zaraženo koronavirusom, hvaleći impresivan uspjeh mjera zemlje u smanjenju stope zaraze.

No Lund, poznat po istraživanju raka kod žena, tvrdi da je to problem.

„Vlada je imala puno povjerenja u ovaj težak smjer. Vjerovalo se da ako se uspijemo zaključati dovoljno dugo da će virus nestati, ali ono što je problem je da mi ne možemo spriječiti da on uđe izvana. Tada morate pričekati s cjepivom ili na liječenje lijekom, ali ako do toga ne dođe bit će to jako skupo za društvo. Stvorili smo sebi problem za budućnost“, kazao je Lund.

Norveška prema posljednjim podacima ima 7.361 oboljelu osobu, 193 preminule, 32 oporavljene, smrtnost na milion stanovnika 26, a obavili su 152.000 testiranja. S druge strane, Švedska ima 16.755 zaraženih, 2021 preminulu osobu, 550 oporavljenih, smrtnost na milion stanovnika 200, a obavili su 94.500 testiranja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...