RADMANOVIĆ U STRAHU OD PORAZA: „Lokalni izbori moraju biti raspisani, nevjerovatno je da odluku CIK-a podržava opozicija u RS-u…“

Lokalni izbori u BiH moraju biti raspisani po zakonu u prvoj nedjelji maja i tu nema potrebe ni za kakvom raspravom, tvrdi predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović

  • Politika

  • 24. Apr. 2020  24. Apr. 2020

  • 1

On ističe da se aktuelni saziv Centralne izborne komisije ponaša kao da izbori u maju treba da budu održani, a ne raspisani i dodaje da je pomalo nevjerovatno što priču o odgađanju izbora podržava opozicija u Srpskoj.

- To je smiješno jer svuda na svijetu opozicija hoće izbore da bi došla na vlast. Ovi naši neće. Valjda zato što je liderima opozicionih partija sasvim dobro u ovakvoj situaciji. Oni stalnim nastupima i kritizerstvom jačaju lične imidže unutar stranaka i njima izbori i nisu potrebni - kaže Radmanović u intervjuu za “Glas Srpske”.

Iz CIK-a ističu da je pandemija virusa korona ugrozila procedure, tražili su i izmjene Izbornog zakona. Da li je ta priča realna?

To su priče za malu djecu. Oni tvrde da neće moći da budu preuzeti materijali i slično. Pa pola zemlje i dalje radi uz mjere zaštite. Uz te mjere se mogu preuzeti i materijali. CIK svojim ponašanjem samo dodatno ojačava stav da mora biti riješeno pitanje rada te institucije u kojoj su, nažalost, članovi iz Srpske koji nemaju iskustva, što je katastrofalno.

Na šta mislite kada kažete je potrebno riješiti pitanje rada CIK-a?

Postoji problem sa zakonitošću izbora članova te institucije. Podsjećam da zakon kaže da treba da budu izabrani istaknuti stručnjaci, a mi smo došli u situaciju da na jednoj sjednici Predstavničkog doma na brzinu budu razriješeni neki članovi i izabrani novi. Sada postoji problem i sa konkursom za izbor novih članova. Predsjednica Komisije za izbor članova CIK-a Borjana Krišto uputila im je neka akta koja oni ne doživljavaju, kao da ta komisija ne postoji. Rješavanje te situacije u CIK-u biće veći problem nego odgađanje i raspisivanje izbora, kazao je Radmanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...