PODVOJENI MILORAD: Dodik za RSE: "RS ostaje u BiH"; Za Novosti: "Ne vidimo budućnost u BiH"

Milorad Dodik, Bog i batina Republike Srpske, član predsjedništva BiH i "mali balkanski Orbán", opet je montpajtonovski zablistao i u samo sedam dana dao nekoliko oprečnih izjava o opstojnosti Bosne i Hercegovine...

  • Politika

  • 24. Apr. 2020  24. Apr. 2020

  • 2

... države na čijem je čelu, a koju ne priznaje i svojski je destabilizira.

Milorada Dodika teško je, kada govori o BiH, uhvatiti i za glavu iza rep. Vjerojatno se i on sam izgubi u svim tim svojim izjavama, u zavisnosti kojim i kakvim medijima govori, te očito s kakvim je međunarodnim pritiscima suočen. Svakome govori ono što misli da žele čuti, mada je svakako njegova jedina politička opcija - destruiranje BiH, a time i regije te zaigravanje s apsolutističkim i rušilačkim liderskim ambicijama. Naime, koji dan ranije je kazao kako "pandemija nije promijenila moj odnos prema BiH. On ostaje isti. Bosna će trajati dok je tu snažna ruka međunarodnog intervencionizma", da bi dan kasnije u razgovoru za Radio Slobodna Evropa iskazao svoju spremnost da se BiH sačuva kao država, "ali tražimo više autonomije za RS“.

Vjerojatno u strahu od međunarodnih packi, pa i sankcija, Dodik izigravajući sitnog, ali time i opasnog, političkog šibicara, i BiH i regiju pretvara u svog i taoca svojih neprimjerenih poteza, za što dobiva (prešutnu) podršku iz Beograda, ali i Moskve. Podsjetimo da je pred pandemiju korone izazvao još jednu krizu u BiH tražeći da se strani suci (njih trojica) izbace iz Ustavnog suda BiH (za što je dobio podršku najjačeg hrvatskog političara u BiH Dragana Čovića s kojim radi neku vrstu anti BiH koalicije). Dodik je već najavio da će s tim nastaviti kada pandemija prođe. Misli li Dodik da nitko ne prati njegove ranije izjave te zaboravlja njegova česta pozivanja na referendume o odcjepljenju RS-a!?

- Mi smo spremni prihvatiti obim koji Bošnjaci žele, da se sačuva BiH kao država na sadašnjoj teritoriji, ali isto tako, moramo imati daleko više autonomije nego što danas imamo. Ako je moguće to izgraditi, onda je i budućnost BiH izvjesna - kaže Dodik u razgovoru za Radio Slobodna Evropa, a koji dana ranije u razgovoru za prokremaljski Sputnjik izgovorio je kako je pitanje hoće li BiH preživjeti pandemiju.

- Smatram da nema mjesta za nas u takvoj BiH koju Bošnjaci grade zajedno sa strancima i da nemogućnost da iskažemo naš interes govori da smo mi zatočeni. Mi smo ovdje primorani biti - rekao je za Sputnjik.

I u razgovoru za provučićevske Večernje novosti prošlog je tjedna odgovarajući na pitanje - ima li BiH budućnost? - spremno kazao da za dobrobit ljudi koji žive na ovom području - i Bošnjaka i Srba i Hrvata - BiH mora naći novu političko-teritorijalnu organizaciju koja neće biti BiH, ta nastavio kako svaki od tri naroda "pokušava raspolagati sa svojim resursima i surađuje s drugima". Dodik se u tom razgovoru zapitao - što je BiH dala i Muslimanima (mada se, uskočimo s opaskom - narod zove Bošnjaci) i Srbima i Hrvatima - te i sam odgovorio - nikom ništa nije dala. Pitanje je hoće li biti BiH nakon ove pandemije i to će biti pitanje na dnevnom redu. Problem BiH je što imate Bošnjake koji su podanici stranih struktura. Republika Srpska je dokazala da ima prijatelje na sve strane svijeta bez obzira na epitete koje nam stavljaju iz Sarajeva da smo mali i nebitni! Nema male države. Imate državu s karakterom ili bez karaktera. Raduje me što smo imali razumijevanje Srbije, Kine, Rusije, Mađarske i drugih zemalja u ovom periodu, a tu je i pomoć Turske. Dokle će postojati BiH je jedino pitanje na koje se čeka odgovor - zaključio je Dodik, da bi sada ipak za Slobodnu Evropu kazao:

- Mislim da RS s većim stupnjem svoje samostalnosti u okviru BiH ne bi trebala nikom biti problem i da u tom pogledu RS ne bi tražila nikakvo drugo rješenje. Dayton je tu bio korektan, nekoliko zajedničkih stvari, dogovorena vanjska politika i neki drugi elementi koji su vezani za međunarodni nastup.

Np, opet se vraćamo na intervju prokremaljskom Sputnjiku: - Kad epidemija prođe, RS će se vratiti na rješavanje političkih pitanja", te naglasio kako "ne vjeruje u mogućnost da BiH može biti od koristi Srbima i Republici Srpskoj".

A u Novostima je kazao: - BiH ostaje i dalje nedovršena zemlja. U njoj ništa ne funkcionira i ne može opstati. Na donošenju mjera i odluka o koroni BiH je dokazala da je nesposobna preživiti. Jedini segment u BiH koji je pokazao da je sposoban nešto pozitivno uraditi u ovom periodu je Republika Srpska. Sve odluke koje su donesene na nivou BiH i FBiH su bile na štetu RS.

- Vrlo je teško usuglasiti bazična povijesna rješenja za budućnost i među narodima koji imaju tako različite stavove i suprotstavljenu povijest. Ne vidimo budućnost u BiH kako to vidi Sarajevo - rekao je Dodik.

Doslovce prije tri dana je kazao: - EU je pokazala da je rovita i neorganizirana" te da nije solidarna, da bi sada pak rekao kako je zahvalan za pomoć Bruxellesa i da "članstvo u EU ostaje (njegovo) strateško političko opredjeljenje".

Na pitanje zašto je RS dobila pomoć iz Rusije, a Federacija BiH nije, Dodik kaže kako je "Rusija poručila i samoj Federaciji BiH da samo na bazi zahtjeva koji bi uputili da su spremni pomoći i Federaciji BiH. Zahtjev nikada nije došao, ali je ostala priča o tome kako je netko samo došao ovdje. Rusi su odlučili ispuniti zahtjev iz Republike Srpske. Da je stigao zahtjev i iz Federacije, oni bi ga ispunili, i zašto to nitko nije uradio od federalnih organa, to je sasvim drugi slučaj", objašnjava Dodik. No, tu se postavlja pitanje, zašto Moskva traži da joj zahtjeve za pomoć šalju entiteti, a ne Sarajevo u ime cjelovite Bosne i Hercegovine. To je svakako zanimljivo pitanje na koje bi Moskva trebala dati odgovor!? Slično je bilo i s Mađarskom, kada je Viktor Orbán poslao pomoć RS-u, ali tek na diplomatske prosvjede iz Sarajeva, uputio je i Federaciji BiH, ali ne opet državi BiH.

Milorad Dodik to objašnjava ovako na Radiju Slobodna Evropa: - Slušao sam ruskog ambasadora (Petra Ivancova) kako je samo potrebno da Federacija pošalje zahtjev i oni su spremni pomoći sa svojim medicinskim timovima koji su već ovdje došli. Što se tiče Mađarske, isto tako nije točno. Istina je da sam ja pisao Orbánu i tražio pomoć za Republiku Srpsku i zahvalan sam što se dan-dva nakon toga veoma objektivno o tome oglasio i rekao da će poslati pomoć Republici Srpskoj. Tada su došli zahtjevi iz Federacije Bosne i Hercegovine, kao što znate i ta pomoć je otišla i Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj.

No, opet treba podsjetiti da je Dodik uvjetovao svoju podršku za pomoć MMF-a BiH time da RS mora dobiti najmanje 40 posto te financijske pomoći. Dakle, kad su "pare" u pitanju tu on BiH kao državu može "progutati" i s tim dijelom funkcioniranja zajedničke države on nema problema.

No, Milorad Dodik nas je navikao na ovakva bravurozna razmišljanja i političke pretumbacije, jer sutra će možda opet pozvati na referendum za odcjepljenje, a prekosutra na neki novi model zajedničke države. Kome to ide u korist i za čije interese, vjerojatno nije teško dokučiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...