SUSJEDI IMAJU POTPUNO RAZLIČITE REZULTATE: Crna Gora slavi dan bez novih slučajeva zaraze, Kosovo u velikim problemima…

Institut za javno zdravlje u Crnoj Gori je od posljednjeg presjeka analizirao 97 uzoraka, među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije virusom korona

  • Regija

  • 27. Apr. 2020  27. Apr. 2020

  • 0

Ukupan broj inficiranih novim virusom od početka epidemije u Crnoj Gori od 17. marta je 321, a izliječene su 153 osobe.

U Crnoj Gori je od početka epidemije preminulo sedmero ljudi.

Na Kosovu su zabilježena 32 nova slučaja zaraze korona virusom.

Iz Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova navedeno je da su pozitivni slučajevi, slučajevi kontakata i to 23 Peći, četiri iz Kačanika, dva iz Dečana i po jedan iz Prizrena, Suve Reke i Štimlja.

Kako je saopćeno jučer je zabilježen i jedan smrtni slučaj. Na Infektivnoj klinici u Prištini preminuo je muškarac iz Gnjilana, star 44 godine kome je COVID-19 potvrđen 16. aprila. Pacijent je hospitaliziran na klinici 17. aprila u teškom stanju i sa pratećim bolestima.

Jučer je izlječen još jedan pacijent, pa se tako broj izlječenih povećao na 166.

Od 8. februara ukupno je testirano 6.479 uzoraka sumnjivih na koronavirus, od kojih je 763 bilo pozitivno, uz 21 smrtni slučaj.

Najviše zaraženih ima u opštini Uroševac, čak 98, od kojih su dvije osobe preminule i ta opština je u karantinu. Zbog povećanja broja zaraženih od subote je u karantinu i opština Peć. Od ranije su u karantinu opštine Vitina, Klina, Mališevo, Priština, Severna Mitrovica i Zvečan, kao i pojedina sela u drugim opštinama.

Na cijelom Kosovu je na snazi odluka o ograničenom kretanju građana, koji imaju pravo kretanja samo 90 minuta u određenom vremenskom periodu u toku dana, koji je određen na bazi pretposljednjeg broja ličnog broja. Objavljena je i tabela sa osam različitih intervala počevši od 7 pa do 22.30 sata, a intervali se manju svaki 4. dan. Ova mjera će trajati do 3. maja 2020.

Na snazi su još uvijek i sve ostale mjere zabrane rada kafića, restorana, pabova, tržnih centara, pijaca, gradskog, međugradskog i međunarodnog saobraćaja. I dalje je suspendovan avio saobraćaj i zatvoreni su svi granični prelazi, osim za građane Kosova, koji po ulasku u zemlju moraju u dvonedjeljni karantin.

Postupno ublažavanje mjera najavljeno je od 4. maja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...