DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU: Haftarove snage izvele raketni napad na terensku bolnicu u Tripoliju...

Snage lojalne Khalifi Haftaru, vođi nelegitimnih snaga s istoka Libije, izvele su raketni napad rano u srijedu na terensku bolnicu u Tripoliju, glavnom gradu Libije

  • Svijet

  • 29. Apr. 2020  29. Apr. 2020

  • 0

Vojska Vlade nacionalnog jedinstva Libije je saopćila da su Haftarovi militanti sa najmanje šest raketa izveli napad na bolnicu koja se nalazi u južnom dijelu Tripoliju.

U napadu je nanesena ogromna šteta u bolnici i ambulantnim kolima koja su se nalazila u blizini, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se dodaje da Haftarovi militanti kontinuirano izvode napade na bolnice i zdravstveno osoblje.

U video poruci objavljenoj u ponedjeljak, Haftar se jednostrano proglasio vladarom Libije.

Ukazujući na ulične demonstracije u područjima koja su pod njegovom kontrolom, istakao je da je “prihvatio mandat libijskog naroda“ da upravlja zemljom.

Još je dodao da je sporazum iz Skhirata kojeg su 2015. godine potpisale zaraćene strane u Libiji pod okriljem UN-a "stvar prošlosti".

Nelegitimne Haftarove snage sprečavaju implementaciju sporazuma, a Haftar je odbio civilnim strukturama predati oružanu moć koju ima. Haftarove snage su prošle godine pokrenule napade s ciljem zauzimanja Tripolija, u čemu su ih spriječile snage lojalne međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...