MOŽETE GA PRATITI UŽIVO: Za dva sata će pored Zemlje projuriti ogroman asteroid

NASA je objavila da će proletjeti pored Zemlje u 5.56 sati po istočnom standardnom vremenu, odnosno u 11.56 po našem vremenu.

  • Svijet

  • 29. Apr. 2020  29. Apr. 2020

  • 0

Asteroid za koji se procjenjuje da je promjera skoro 2 kilometra proletjet će danas pored Zemlje. No bez brige, ne bi trebao udariti u našu planetu.

NASA je objavila da će proletjeti pored Zemlje u 5.56 sati po istočnom standardnom vremenu, odnosno u 11.56 po našem vremenu.

Asteroid 52768 (1998 OR2) prvi put je primijećen 1998., a danas će proći na oko 6 miliona kilometara udaljenosti od Zemlje, što je 16 puta više nego što iznosi udaljenost između Zemlje i Mjeseca, piše CNN.

Možete ga pratiti uživo

Prolazak ovog nebeskog tijela možete posmatrati uživo na web stranici The Virtual Telescope.

Radi se o najvećem asteroidu koji će proći pored naše planete u naredna dva mjeseca, ali on nije najveće nebesko tijelo koje će projuriti pored Zemlje. Ta čast pripada asteroidu 3122 Firenca (1981 ET3), koji je u septembru 2017. proletio relativno blizu nas. Opet će nas posjetiti 2. septembra 2057. Procjenjuje se da ovaj asteroid ima promjer između 4 i 9 kilometara.

O asteroidu koji će proći kraj Zemlje, a o kojem je izvijestila i NASA, hrvatski astronom Korado Korlević je rekao: "Taj asteroid je medijski interesantan, ali on je na 10 udaljenosti Mjeseca, to je potpuno nebitan objekt. Imali smo sinoć jedan koji je prošao na 400.000 kilometara od Zemlje, to znači da je prošao na lokaciji stacionarnih satelita."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...