"SLOBODNA BOSNA" ISTRAŽUJE: Da li se u spornu nabavku respiratora "ugradila" i mala offshore firma iz Irske?

Na paketima sa respiratorima koji su istovarani na Međunarodnom aerodromu u Sarajevo jedna naljepnica upada u oči

  • Mini market

  • 29. Apr. 2020  29. Apr. 2020

  • 0

Dok u Bosni i Hercegovini se ne stišava bura zbog afere "Respirator" i dok pljušte optužbe protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka i direktora i vlasnika firme "FH Srebrena malina" Fikreta Hodžića, na vidjelo je izašla još jedna zanimljiva činjenica.

U nabavku spornih respiratora uključena je i jedna mala firma iz Dublina u Irskoj.

Naime, prema fotografijama do kojih je došla Slobodna Bosna, a na kojima se vidi istovar paketa sa respiratorima na Međunarodnom aerodromu Sarajevu, na paketima je primjećena naljepnica na kojoj piše "The Black Church, St Mary's Place, Dublin 7, www.well-kang.com".

alt

Naljepnica koja otkriva da se posao radio preko firme u Irskoj

Prema podacima koji su dostupni na internet stranici ove kompanije, navodi se da kompanija Wellkang se bavi konsultantskim poslovima u oblasti logistike, osiguravanja novih tržišta svjetskim izvoznicima, označavanja "CE" oznake za sigurnost u Evropskoj uniji i državama EFTA-e itd.

Kako se navodi, Wellkang grupa sastavljena je od pet kompanija: Wellkang Ltd, Wellkang LLC,
Wellkang Consulting Ltd, Wellkang Tech Consulting (WTC), Wellkang Consulting (Shenzhen) Co. Ltd.

Irski portal DueDil navodi, da je riječ o maloj firmi čija ukupna vrijednost iznosi 6.000 eura.

Firma ima svega dva zaposlena radnika. Kao direktor firme spominje se izvjesni Edward Wang, a drugi uposlenik je Yuping Zhao.

Kako se ranije oglasio saopćenjem za javnost Fikret Hodžić, u transportu su "korištene usluge nekoliko međunarodnih aerodroma, carinske i sigurnosne agencije nekoliko država izdale su potrebnu dokumentaciju, kao i državne agencije specijalizirane za kontrolu i praćenje trgovine medicinskom opremom".

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...