"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Propao i drugi pokušaj da Ahmet Baljić bude imenovan za direktora "Fonda" kojeg nezakonito krčmi već 5 godina (FOTO)

Drugi put za redom, u periodu od tri mjeseca, propao je pokušaj ponovnog instaliranja Ahmeta Baljića na poziciju direktora Fonda, nakon što je od 2015. do marta 2019. obnašao četverogodišnji mandat.

  • Mini market

  • 30. Apr. 2020  30. Apr. 2020

  • 0

Upravni odbor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom je na sjednici 22. 4. 2020. donio odluku da se poništi postojeći Javni natječaj za izbor i imenovanje direktora Fonda. Kako se u Odluci navodi, donesena je postupanjem po zaključku Vlade Federacije BIH od 3. 4. 2020. godine.

Ista ovakva ovakva odluka donesena je i nešto ranije, 23. januara. 2020. godine kada je postupljeno po Zaključku vlade FBiH od 28. 11. 2019. godine.

Ovaj Zaključak Vlade uslijedio je nakon Odluke upravnog odbora Fonda o imenovanju Ahmeta Baljića (april 2019.) na poziciju v. d. direktora. Tada je Baljić imenovan v. d. direktorom do imenovanja direktora Fonda, a najduže šest mjeseci od dana njegovog imenovanja.

Prethodno je Baljić od 25. marta 2019. godine (kada mu je istekao mandat direktora Fonda koji je upražnjavao od 2015. godine), do 26. aprila kada je imenovan za v. d. direktora, proveo kao  „šef kabineta u kabinetu direktora Fonda“ Vinka Jerinića.

Tako je drugi put za redom, u periodu od tri mjeseca propao pokušaj ponovnog instaliranja Ahmeta Baljića na poziciju direktora Fonda, nakon što je od 2015. do marta 2019. obnašao četverogodišnji mandat.

Portal „Žurnal“ je temeljito dokumentovao sve nepravilnosti koje su pratile Baljića i njegove partnere (uglavnom iz SDP-a i SDA) od imenovanja za direktora Fonda pa sve do prošle godine.

Otkud tolika borba ovog virtuoza namještanja konkursa da ostane na poziciji direktora jasno je iz primanja koja je imao kao direktor. U prvoj godini mandata direktora, Baljić je od 25. 3. 2015. do 31. 12. 2015. inkasirao 40.763 KM. U 2016. godini „zaradio“ je 56. 461 KM, a 2017. je bila najplodonosnija sa 58.149 KM.

Njegovo nezakonito imenovanje na poziciju direktora institucije koja godišnje raspolaže sa oko 17 miliona KM i koja je, kako je to „Žurnal“ temeljito istražio, služila za dodjelu debelih suma novca srodnicima, prijateljima i ljubavnim partnerima SDP-ovaca i SDA-ovaca poput Irfana Čengića, Lane Prlić, Nedžada Ajnadžića i drugih, uslijedilo je nakon što je falsificirao dotadašnje radno iskustvo na poziciji rukovodioca.

Umjesto prikazanih 5 godina, 11 mjeseci i 8 dana rada u Agenciji za zaštitu ljudi i imovine Securitas d. o. o. Mostar, Komisija za nadzor nad radom fonda je, postupajući prema žalbama na njegovo imenovanje, utvrdila da je njegovo radno iskustvo zapravo dvije godine, osam mjeseci i dvadeset dva dana i to sa polovičnim radnim vremenom od četiri sata.

Ovaj akt o radom iskustvu, pa i samu poziciju, Baljiću je osigurao rođak Mirsad Ćatić, tadašnji generalni direktor Securitasa. Osim Baljića, u Fondu su zaposlenje pronašle također bivše uposlenice Securitasa, Gačanović Alma i Isaković Lejla.

Prema pisanju „Žurnala“ pri imenovanju Baljića za direktora Fonda, u pomoć je priskočio i Nermin Nikšić koji je bio u prijateljskim vezama sa Mirsadom Ćatićem i sa kojim je zajedno „spašavo“ FK Velež 2015. godine. Tada je dogovoreno da Baljić bude izabran za direktora Fonda, a za protuuslugu je SDP-ovac Nerin Dizdar postavljen za savjetnika.

Ćatić je poznat i po bliskim vezama sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. Naime, dok je Izetbegović obavljao funkciju člana Predsjedništva BiH, Ćatić je bio njegov (povremeni) savjetnik.

(S. B.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...