PONOSNO I UZDIGNUTA ČELA: SRETAN PRVI MAJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA!!!

Međunarodni praznik rada je datum kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta obilježavaju sjećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su podnijeli kako bi se izborili za veća radnička prava

  • Društvo

  • 01. Maj 2020  

  • 0

Iako prvi maj nije tačan komemorativni datum nemira koji su izbili na Trgu Žitne berze u Chicagu 1886. godine, a koji se smatra glavnim događajem koji je inspirirao ovaj praznik.

Da se upravo 1. maja komemorira kao datum koji obilježava pravo na 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati prava na vlastiti život, odlučila je jednoglasno američka Federacija organiziranih sindikata na konvenciji u oktobru 1884., dvije godine ranije.

Međunarodni praznik postaje 1890. godine i danas je službeni praznik u više od 80 zemalja, a u još toliko zemalja se neslužbeno slavi.

Danas se Praznik rada po prvi put u povijesti u svijetu obilježava bez radnički povorki i parola na ulicama, no to nije razlog da radnici ne dignu svoj glas.

Redakcija portala "Slobodna Bosna" svim svojim čitateljima želi sretan Prvi maj, međunarodni praznik rada!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...