"TRAGEDIJA SE ISKORIŠTAVA U PROPAGANDNE SVRHE": Italija tvrdi da je 80 posto pomoći koja je došla iz Rusije NEKVALITETNA

U trenutku dok se Italija borila s pandemijom koronavirusa bez pomoći Europske unije i NATO-a, jedna je osoba shvatila kako je sada pravo vrijeme za postizanje geopolitičkih i diplomatskih bodova.

  • Svijet

  • 01. Maj 2020  01. Maj 2020

  • 0

Vladimir Putin velikodušno je nazvao talijanskog premijera Giuseppea Contea i ponudio mu nesebičnu pomoć.

U roku 24 sata na italijansko je tlo sletjelo devet aviona Iljušin 76 s prijeko potrebnim medicinskim zalihama. Vojna vozila okupirala su poluotok i dopremila u Italiju 600 respiratora, zaštitnih maski, 100 vojnih virologa i epidemiologa, osam medicinskih timova, dezinfekcijska sredstva i terenski laboratorij za sterilizaciju. Međutim, izgleda kako je cijeli vojni poduhvat, znakovito nazvan “Od Rusije s ljubavlju”, ustvari bio ništa više doli običnog PR-a. Što je, ustvari, vjerovatno bilo i za očekivati. Naime, italijanska La Stampa piše, pozivajući se na izvore iz visokih političkih krugova, kako je 80 posto Putinove pomoći potpuno neupotrebljivo.

- Osamdeset posto ruskih zaliha potpuno je beskorisno ili od vrlo male pomoći Italiji. Ukratko, to nije ništa više od izlike - rekao je anonimni izvor za La Stampu, opisujući dezinfekcijska sredstva i opremu za sterilizaciju.

Gdje su respiratori

Što se tiče ruskih doktora, nije poznato jesu li od pomoći u talijanskim bolnicama, a nije jasno ni jesu li Italijani zaprimili 600 respiratora. Prema pisanju ruskih medija, 28 ruskih vojnih ljekara i medicinskih sestara navodno su raspoređeni u bolnici Papa Giovanni XXIII u Bergamu, a ruska ekipa za dekontaminaciju čisti domove za starije osobe, u kojima umiru mnoge starije i nemoćne osobe.

La Stampa je, s druge strane, dolazak vojnog konvoja na italijanski poluotok usporedila s invazijom Sovjetskog Saveza na Afganistan 1979. godine. Unutar Conteove vlade mnogi su ostali iznenađeni dolaskom ruskih vojnika i iskorištavanjem situacije tokom pandemije virusa u političke svrhe.

- Rusi su vrlo agilno iskoristili situaciju. Ipak, vrlo je neugodno što se naša tragedija iskorištava u propagandne svrhe - rekao je bivši načelnik Glavnog štaba italijanskih oružanih snaga, Vincenzo Camporini, prenosi Business Insider.

Ruski ambasador u Italiji, Sergej Razov, brzo je stao u obranu Rusije.

- Ako mislite, bez ikakvih osnova, da su ruske jedinice poslane s ciljem stvaranja nekakve vrste šteta između Italije i njenih partnera u NATO-u, nudimo vašim čitateljima da sami prosude ko je i kako u ovim teškim trenucima pomogao italijanskom narodu - uputio je Razov odgovor La Stampi.

Istina je da su europske zemlje, pa i SAD, prvobitno zakazale pružiti pomoć Italiji. Mnoge su zemlje zatvorile vrata i okrenule leđa pozivu u pomoć iz Rima, stavljajući time u pitanje postojanje Europske unije i njenih načela solidarnosti, jednakosti te ekonomske, socijalne i teritorijalne povezanosti.

Konačno i EU

No, pomoć je na kraju, sa zakašnjenjem, ipak stigla. Europska unija je konačno podigla glas, Njemačka, Francuska i Austrija poslale su 3,6 miliona zaštitnih maskica u Italiju. Njemačka je primila italijanske pacijente u svoje bolnice, a pomoć je poslala i Poljska slanjem medicinskih radnika u Bergamo. I Trump je naposljetku odlučio priskočiti u pomoć. Prošle sedmice je isporučena medicinska oprema u hitnu bolnicu na prostoru bivšeg milanskog sajma, a u ponedjeljak je rekao kako će SAD poslati Italiji respiratore i ostalu medicinsku opremu u vrijednosti od 100 miliona dolara.

I šef diplomatije Europske unije je podsjetio na važnost EU u ovoj virusnoj krizi i upozorio na odbranu od vukova maskiranih u ovčijoj koži.

- Ono što je bitno za Europu - možemo biti sigurni da će se percepcije ponovno promijeniti kako se epidemija i naš odgovor na nju razvijaju. Ali, moramo biti svjesni kako postoji geopolitička komponenta koja uključuje borbu za utjecaj kroz spin i ‘politiku velikodušnosti’. Naoružani činjenicama, moramo braniti Europu od njenih protivnika - poručio je Borrell.

Tako i Peking

Osim Rusije, očigledan protivnik je i Kina, koja je prošla slično kao i njihovi ruski kolege. Španija, Nizozemska i Turska su odbacile kineske testove za koronavirus i zaštitnu opremu, tvrdeći kako su neispravni. Zbog nedostatka zaliha, Europa je primorana tražiti opremu izvan svojih granica, ali čini se kako je kineska roba za obranu od Covida-19 upitne kvalitete.

Nizozemsko ministarstvo zdravstva izjavilo je kako je moralo vratiti 600 hiljada zaštitnih maski koje su naručili iz Kine, nakon što je utvrđeno da su neispravne. Osim što maskice nisu dobro prianjale na lice, nisu imale ni dovoljno filtera. Ove greške su utvrđene nakon što je dio opreme već podijeljen bolnicama, te su radnici nakon provedene inspekcije maski savjetovani da ih ne koriste.

Borrell je prozvao Kinu da “šalje opremu i ljekare u Europu kako bi agresivno pogurala poruku da je, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, odgovoran i pouzdan partner”.

(euractiv.jutarnji.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...