AMERIKANCI, KAO I OBIČNO, ISPRED DRUGIH: Stvorili su test koji će donijeti nevjerovatan napredak u brzini detekcije koronavirusa

Naučnici koji rade za vojsku Sjedinjenih Američkih Država osmislili su novi Covid-19 test koji bi potencijalno mogao identificirati zaražene prije nego što postanu zarazni, piše The Guardian.

  • Zdravlje

  • 01. Maj 2020  

  • 0

Koordinatori projekta nadaju se da bi test koji se bazira na analizi krvi mogao detektirati prisustvo koronavirusa SARS-CoV-2 najranije 24 sata nakon zaraze, odnosno prije pojave simptoma i prije nego što se osoba smatra zaraznom. Takav test ubrzao bi detekciju virusa za oko četiri dana u odnosu na trenutne testove.

Test je proizašao iz projekta koji je uspostavila Agencija za napredne obrambene istraživačke projekte (DARPA), a čiji je originalni cilj bio razvoj testova za brzo dijagnosticiranje trovanja bakterijama ili hemijskim oružjem. Usmjerenje projekta promijenjeno je kada je izbila pandemija koronavirusa i očekuje se da će se test unutar tjedna dana poslati na odobrenje relevantnim regulatornim tijelima.

"Koncept popunjava dijagnostičku prazninu na razini cijelog svijeta", rekao je šef DARPA-inog ureda za biološku tehnologiju Brad Ringeisen te dodao da će se test naravno moći koristiti i u kasnijim fazama infekcije te da će i tu biti koristan. "Ako se test odobri, ima potencijal promijeniti cijelu situaciju", rekao je Ringeisen.

Naučnici koji rade na projektu kažu da imaju dokaze da se gripa može dijagnosticirati unutar prva 24 sata. "Još uvijek smo usred dokazivanja toga s Covidom-19", rekao je doktor Eric Van Gieson.

Iako bi detekcija nositelja virusa kod osoba u pred zaraznoj fazi poboljšala uspješnost programa koji se baziraju na testiranju i praćenju kretanja, DARPA kaže da bi test mogao pomoći pri otkrivanju koliko se brzo neka osoba virusom uopće može zaraziti.

Profesor Stuart Sealfon, voditelj istraživačkog tima u bolnici Mount Sinai u američkom gradu New Yorku, rekao je da bi ispitivanje krvi domaćina moglo dati brži rezultat od trenutnih ispitivanja briseva u nosu. "Budući da imunološki sistem odgovor na infekciju razvije odmah nakon infekcije, očekuje se da bi Covidov potpis mogao dati osjetljiviju dijagnozu zaraze Covidom", rekao je Sealfon.

Istraživački rad koji je doveo do razvijanja testa na kraju će postati javan jer će naučnici na internetu objaviti svoje spoznaje.

Ako se test odobri, očekuje se da bi se test u SAD-u mogao početi koristiti u drugoj polovici maja.

(SB / Jutarnji list)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...