NIJEMCI ZNAJU SVE: Nagradili su novinarku koju je Vučićev režim strpao u zatvor zbog nevjerovatnog razloga…

DW je nagradio novinare koji su uprkos pritiscima predano izvještavali o koroni. Jedna od njih je novinarka iz Srbije Ana Lalić, koja se i danas susreće sa pritiscima i prijetnjama

  • Društvo

  • 04. Maj 2020  

  • 0

DW je Nagradu za slobodu govora ove godine dodijelio novinarima širom svijeta za njihovo izvještavanje o korona krizi. Novinarke i novinari sa četiri kontinenta su nagrađeni zbog rada u teškim okolnostima kako bi uspjeli da objave nezavisne informacije o korona-virusu i njegovom širenju.

Jedna od njih je i Ana Lalić iz Srbije, novinarka portala nova.rs. Ona je početkom aprila provela noć u pritvoru osumnjičena za „uznemiravanje javnosti i širenje panike“ jer je izvještavala o očajnim uslovima u Kliničko-bolničkom centru Vojvodine. Prije nekoliko dana je Tužilaštvo konačno obustavilo postupak zbog nedostatka dokaza.

U petak (1. maj) Lalić je zatekla svoj automobil sa gumom koja je probušena oštrim metalnim predmetom. Policija je obavila uviđaj.

„Ne želim da se osjećam uplašeno, da me uvuku u paranoju i da se okrećem po ulici. Sada nažalost imam obezbjeđenje koje mi je dodijelila moja kompanija. U nekoj vrsti grča sam“, kaže Ana Lalić za DW. „Uglavnom mi ljudi na ulici daju podršku, ali uvijek mi poneko kaže da sam izdajica i već šta mi sve treba raditi. Neprijatno je. Ali neću prestati da radim svoj posao na način na koji ga radim, naprotiv, odlučnija sam.“

Ona vjeruje da konstantna kampanja kojoj je izložena i posljednji incident sa automobilom više pokazuju paniku vlasti i koliko joj smeta istina. O nagradi koju joj je dodijelio DW kaže:

„Vjerujem da sam i iz pritvora bila oslobođena isključivo zbog kolegijalnosti i solidarnosti, ne samo u Srbiji već u cijeloj Evropi. Takva podrška je svojevrstan štit. Daje mi uvjerenje da ovaj posao ima smisla, da istina na kraju mora da izbije na vidjelo koliko god je pritvarali.“

„Nadam se da je vlast naučila lekciju, da nijedan novinar više neće biti uhapšen u Srbiji samo zato što radi svoj posao jer smo im pokazali da to nećemo dozvoliti“, dodala je Ana Lalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...