XI JIPING UPUTIO PISMO DODIKU: "Neophodni jedinstvo i saradnja u borbi sa pandemijom"

Predsjednik Kine Xi Jinping uputio je pismo članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u kojem je, u ime rukovodstva Kine i svoje ime izrazio saosjećanje sa vlastima i građanima u BiH i poželio brzu pobjedu nad pandemijom kovid-19.

  • Vijesti

  • 04. Maj 2020  04. Maj 2020

  • 1

"Pandemija kovid-19 širi se po cijelom svijetu i Kina prati epidemiološku situaciju u BiH. Suočavajući se sa do sada neviđenim bezbjednosnim izazovima javnog zdravstva, međunarodnoj zajednici trebaju jedinstvo i saradnja više nego ikada. Kineska strana, pridržavajući se koncepta zajedničke budućnosti čovječanstva, aktivno podržava napore svih država u borbi protiv pandemije, te ide rame uz rame sa međunarodnom zajednicom u prevladavanju poteškoća", istakao je predsjednik Kine.

U pismu upućenom članu Predsjedništva BiH, kineski predsjednik je naveo da je Kina pružila pomoć BiH u okviru svog kapaciteta i spremna je da nastavi saradnju u borbi protiv pandemije.

"Pridajem veliki značaj prijedlozima o saradnji u oblasti biotehničke farmacije koje ste predložili. Resorna institucija kineske strane će aktivno razgovarati o tome sa relevantnim naučnim institucijama u BiH. Kineska strana je spremna da, zajedno sa BiH, unapređuje saradnju u tehnološkoj inovaciji, sprovodi Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, širi saradnju u javnom zdravstvu, doprinosi izgradnji 'zdravstvenog Puta svile', kako bi se zaštitilo zdravlje i blagostanje naroda dvije zemlje", istakao je Xi.

Predsjednik Kine je naglasio da je od velike važnosti razvoj prijateljskih odnosa, te izrazio spremnost da zajedno sa članom Predsjedništva BiH ulože napore u neprekidno produbljivanje prijateljske bilateralne saradnje.

(Srna/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...