UGLEDNI HRVATSKI ZNANSTVENIK IVAN ĐIKIĆ NIJE OPTIMISTA: "Puno se piše o učinkovitosti nekih 'lijekova' za novi koronavirus, ali..."

Međunarodni znanstveni savjet Sveučilišta u Rijeci održao je videokonferenciju na temu "Visoko obrazovanje i znanost u doba 'nove normalnosti'", kako bi diskutirali o načinu provedbe visokog obrazovanja i znanosti u vrijeme pandemije koronavirusa

  • Regija

  • 05. Maj 2020  

  • 0

Jedan od članova znanstvenog savjeta je i molekularni biolog Ivan Đikić koji je objasnio kako se organizirao njegov Institut na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu gdje je direktor, piše Index

"Kako smo mi u Njemačkoj organizirali ulogu našeg sveučilišta u koronakrizi? Nije ovo apsolutno znanje već samo iskustvo koje mogu podijeliti, a mi smo pripremu podijelili u tri faze. Podržavanje obrazovanja, nastavak znanosti i aktivnost ljudi koji rade na sveučilištu u javnosti. Ključno je da se takvim istupima i znanstvenim dokazima stane na kraj pseudoznanosti", rekao je Đikić pa nastavio:

"Što se tiče pripreme, mi smo već u 2. mjesecu u Frankfurtu vidjeli da nam dolazi kriza, vlada nam je rekla da se pripremimo za restrikcije i pripremimo za nastavak rada. Tada smo se već pripremali za online nastavu i najvažnije je bilo napraviti najkvalitetniju nastavu od kuće da ne postoji velika rupa u komunikaciji sa studentima.

"Nećemo spriječiti pandemiju bez cjepiva"

Bio je to ogroman posao da se online nastava pusti studentima. Možda je 10% znanstvenika ostalo raditi na institutu. Svu tehnologiju koju imamo smo preusmjerili na uspjeh znanstvenih radova, ulagali smo u mlade znanstvenike i to je moja poruka, da se ulaže u njih. Jedan mlađi kolega s našeg sveučilišta je završio jedan od radova i za dva dana bi trebao biti objavljen u jednom od najvećih znanstvenih časopisa na svijetu."

Napomenuo je da se ova pandemija ne može zaustaviti bez cjepiva.

"Bez cjepiva nećemo spriječiti ovu pandemiju, a za to će nam trebati negdje godinu dana. Puno se piše o učinkovitosti nekih 'lijekova' za novi koronavirus, no nijedna od tih metoda za sada nije znanstveno utemeljena."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...