KISIĆ TEPAVČEVIĆ OBJAŠNJAVA: "Potrebno je 15 minuta kontakta da se virus prenese"

Virus korona je još prisutan u našoj populaciji, iako svi parametri pokazuju da virus slabi, zato insistiramo da građani i dalje drže socijalnu distancu i koriste maske i rukavice u zatvorenom prostoru, izjavila je danas zamjenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

  • Regija

  • 06. Maj 2020  

  • 0

Na konferenciji u Palati Srbija, Kisić je iznijela podatak prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da je dužina kontakta između dvije osobe da bi se virus prenio 15 minuta i dodala da je dužina kontakta u pojedinim slučajevima bila i manja.

Navodi da je teže "u prolazu" nekome da nam prenese virus, ali zato ako baš moramo da budemo u zatvorenom prostoru moramo uvijek u svijesti imati da je socijalna distanca najbolja prevencija.

"Postoje mogućnosti da se vratimo životu, a da bude bezbedno, zbog toga opšte mere prevencije i dalje ostanju, čak i one, najbanalnije kao što su pranje ruku", rekla je Kisić.

Epidemiolog Predrag Kon naročito je insistirao na ponašanju radnika u javnom prevozu, dodajući da je upravo to mjesto gdje se virus može širiti.

"Virus je još u cirkulaciji, a gradski saobraćaj je jedno rizično mesto za prenos. Sve mere zaštite su tu naglašenije, zbog toga insistiram da zaposleni koji će se prevoziti da ih poštuju", rekao je Kon i dodao da su maske i rukavice obavezne.

Kisić-Tepavčević je istakla danas da, kada je u pitanju zdravlje, ne smije i ne može biti kompromisa, i naglasila da će nakon ukidanja vanrednog stanja biti nastavljen aktivan epidemiološki nadzor.

Kisić-Tepavčević je, na konferenciji za štampu, upitana da li je struka u Kriznom štabu bila jednoglasna oko ukidanja vranrednog stanja, ili je ovo kompromis napravljen sa političarima, naglasila je da su odluke struke bile uvijek jednoglasne i uniformne, što je uvijek isticano.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da je pitanje postavljeno vjerovatno što je pred prvomajske praznike rekao da je bilo kompromisa u okviru struke, ali to podrazumijeva da su bili jednoglasni na kraju.

"Ovde to nije bilo potrebno, jer se jasno vidi opadanje aktivnosti virusa. Pitanje je bilo kada je pogodni trenutak za ukidanje vanrednog stanja, da li u toku devete ili desete nedelje. Odavno se znalo da će tada da se ukida vanredno stanje", rekao je on.

Kon je istakao da je još tada upozoravano da je moguće ukinuti vanredno stanje, ali da je neophodno zadržati proglašenu epidemiju kako bi se dalje mjere sprovodile.

Vanredno stanje, prema njegovim riječima, je samo omogućilo korišćenje vojske i policije, što je bilo korisno i povećalo efikasnost.

"Nikakve dileme nismo imali da treba ukidati vanredno stanje. Nama i nije cilj da ga održavamo, već da se što pre vratimo u redovni život", kazao je Kon.

Kisić-Tepavčević je rekla da se diskusija u Kriznom štabu odnosila na dužinu policijskog časa u tom trenutku, i da su epidemiolozi bili jednoglasni, i da su oni ti koji su bili najrigidniji.

Kazala je da je činjenica da je sada značajno oslabila aktivnost virusa u odnosu na ono kada je ušao u stanovništvo.

Podvukla je da, i kada se ukine vanredna situacija, nephodan je aktivan epidemiološki nadzor.

"Očekujemo dalji pad učestalost obolijevanja i smrtnosti ka jednocifrenim brojevima", dodala je ona.

(Tanjug/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...