ČOVIĆEV KADAR KREŠIĆ NE ODUSTAJE: "Pomoć ruskih vojnika je trebala biti prihvaćena, greška nije napravljena u Ministarstvu sigurnosti BiH već..."

Humanitarna pomoć ruskih vojnih stručnjaka koja je nuđena BiH je trebala biti prihvaćena jer je to bilo potrebno BiH u ovom trenutku, rekao je zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić.

  • Politika

  • 06. Maj 2020  06. Maj 2020

  • 3

Govoreći za Dan uživo, istakao je kao su bila u pitanju različita načela te da se nije na isti način gledalo.

"Radi se o ekipi koja je bila u BiH, o kojoj se sve znalo oko prvog i drugog ulaska. Zastupam tezu jednakog pristupa i bojim se da će u narednom razdoblju i pripadnici nekih drugih vojski biti u BiH i pružati podršku u uvjetima proglašenja prirodne i druge nesreće. Ovdje se napravila jedna akrobacija. Zahtjev je upućen prema pogrešnim institucijama i došli smo do toga da aktivnost nije realizovana. Trebalo je prihvatiti niti jednog trenutka ne dovodeći u pitanje tražitelja pomoći i opredijeljenosti pristupa NATO-u i EU i naš odnos spram ukupne situacije u BiH", rekao je Krešić.

Smatra kako ruski vojnici nisu mogli zloupotrijebiti tu posjetu dodavši da je riječ od 24-25 osoba koje nisu mogle proizvesti neku lošu situaciju s obzirom na proceduru koja je definirana i da bi bili u pratnji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

"Mislim da greška nije napravljena u Ministarstvu sigurnosti BiH već u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, ali vidim da se reakcija napravila iz razloga što se osobe alergične na onog ko je tražio podršku, odnosno zahtjev za pomoć iz Rusije", rekao je Krešić dodavši da će se sami prepoznati oni koji su bili alergični zato što je zahtjev podnio Dragan Čović.

Pozdravio je različite poteze koje je uradio ministar sigurnosti Fahrudin Radončić kazavši kako je njegovo ministarstvo, čiji je i sam bio nekada član, izašlo iz letargije i vratilo kredibilitet koje je izgubilo.

"To se vidi u početku odgovora na ovu krizu, u pristupu migrantima koji sam zagovarao 3-4 godine, koji je sada javno izrečen. Mi imamo sigurnosnu prijetnju kada su u pitanju migranti. I niz drugih pitanja je tu, pristup Eurpolu, sve je to u dobroj mjeri promijenjeno. Raduje me što je to tako", rekao je Krešić.

Komentirajući izjave zbog čega nisu pozvane OS BiH kazao je da imaju ograničene kapacitete i da toga moramo biti svjesni, ali da gdje postoji mogućnost trebaju biti uvedene i stavljene u funkciju.

"Isto bi bilo pitanje što smo tražili maske iz Malezije. Mogli smo pocijepati potkošulje i napraviti ih. Ovdje ne trebamo stvari bagatelizirati. Na svaki pojedinačni slučaj možemo dati pojedinačan odgovor. BiH generalno ima ograničene kapacitete i imala ih je prije proglašenja stanja prirodne nesreće u svim segmentima. Naš BDP je jako nizak i skroman i iz te pozicije smo ušli u vanredno stanje", kazao je Krešić.

Na pitanje da li postoji jedinstven stav kada je u pitanju evropski put BiH, Krešić je istakao kako za hrvatsku narodnu zajednicu i HDZ ne postoji nikakva dilema.

"Do kraja smo opredijeljeni za evropski put i NATO put BiH. Tu smo lideri i predvodnici i najviše smo uradili na evropskom putu jer nam je stalo da BiH bude dio evropske zajednice", zaključio je Krešić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...