NE ZOVU GA UZALUD „PROLJETNA INFUZIJA“: Napravite napitak koji podiže imunitet i čisti organizam u trenu, ali oprez…

Prvo proljetno lišće ovog stabla uberite i iskoristite za moćni čaj koji čisti cijeli organizam

  • Zdravlje

  • 07. Maj 2020  

  • 0

Orah je čarobna biljka koju je moguće koristiti na nevjerovatan broj načina, ne samo plod, već i ljuske, koru, grane, listove, deblo. Listovi oraha su također izuzetno ljekoviti, stoga ne zaboravite da prvo proljetno lišće oraha uberete i iskoristite za moćni čaj koji čisti cijeli organizam.

List sadrži tanin, ulje žućkaste boje, kiseline te tvari ljutog i gorkog ukusa. Od lišća se mogu praviti sirupi, ekstrakti, tinkture, ali i boje za kosu i kožu, kozmetičke kreme i ulja za sunčanje. Lišće je najbolje upotrijebiti dok je zeleno i svježe.

Čaj od mladog lišća oraha kojem se dodaje med upotrebljava se kao sredstvo za detoksikaciju organizma, jačanje želuca i poboljšavanje probave i krvne slike, protiv čireva, kostobolje…

Savršeno čisti krv, poboljšava metabolizam i liječi cijelo tijelo.

Listovi oraha sadrže askorbinsku kiselinu, vitamin B1, glikozide, flavonide, karoten i druge korisne supstance.

Preporučuju se kada ste iscrpljeni, kod dijareje, avitaminoze, zaraznih bolesti.

Čaj od lista oraha preporučuje se i dojiljama kako bi povećale laktaciju i spriječile mastitis.

PRIPREMA

Listove oraha odvojite od peteljki i osušite ih (3-7 dana u zatvorenom i dobro ventiliranom prostoru, raspoređeno u tanki sloj, povremeno okretati, kad se osuši staviti u papirnatu vrećicu).

Ako želite vratiti energiju i osnažiti tijelo, čaj do lišća oraha pijte 3 do 4 puta dnevno, ali malim gutljajima, samo po jednu kašiku.

Jednu veliku kašiku suhog lišća oraha kuhati 15-ak minuta u 400 ml vode. Nakon toga se procijedi i pije po jedna kašika 3 do 4 puta dnevno.

Čaj od listova oraha za krv, šećer i metabolizam

Čaj od lista oraha liječi i čisti krve žile, smanjuje šećer u krvi i poboljšava metabolizam.

PRIPREMA

1 kašila smrvljenih suhih listova oraha prelije se s jednom šoljicom vrele vode.

Čaj odstoji jedan sat, a zatim se procijedi i pije se po pola šoljice 4 puta dnevno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...