UGLEDNI HRVATSKI ZNANSTVENIK IVAN ĐIKIĆ NAKON VELIKOG OTKRIĆA: "Mi smo prvi s mogućim lijekom..."

Hrvatski znanstvenik i direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić sa svojim je timom otkrio potencijalnu slabu tačku novog koronavirusa koja bi omogućila dvostruku terapijsku strategiju - zaustavljanje širenje virusa i jačanja imunuloškog odgovora na virus

  • Regija

  • 07. Maj 2020  07. Maj 2020

  • 0

"Taj jedan koncept i novu ideju nitko nije testirao. Mi smo prvi koji imamo mogući lijek koji će imati dvostruko djelovanje i na virus i na poticanje imunološkog odgovora", rekao je Đikić u srijedu za Dnevnik Nove TV.

Dodao je da je to otkriće velik korak prema pronalasku lijeka jer se ne može uspjeti u liječenju protiv Covida ako se ne zna ništa o tom virusu.

Dosad su u liječenju teško oboljelih pacijenata korišteni lijekovi proizvedeni za liječenje drugih bolesti, ali, ističe Đikić, ne postoji niti jedan lijek koji je pokazao djelotvornost kod kritičkih kliničkih ispitivanja.

"Ovo je sada šansa da prvi put stvaramo nešto što je unikatno i fokusirano na virusni enzim i na temelju toga možemo stvoriti efikasniji i specifičniji lijek za ovu vrstu virusa", istaknuo je, prenosi Hina.

Ideja je bila pronaći slabu tačku, a ne lijek

Projekt je nastao od ideje kako pronaći Ahilovu petu, odnosno slabu točku koronavirusa, a ne lijek, rekao je Đikić. Unutar dva mjeseca i suradnjom s devet laboratorija iz Njemačke i Nizozemske uspjeli su otkriti tajnu - gdje je virus slab.

Za taj pothvat Đikić je na svom Twitter profilu rekao da je najbolje iskustvo njegove karijere koji je zahtijevao izuzetan timski napor.

Sljedeći korak je što prije prebaciti ove osnovne informacije u kvalitetno znanstveno istraživanje u klinici. Istaknuo je da su saznali da se u New Yorku već vodi jedan klinički pokus u kojem se pokušava uništiti upravo virusni enzim koji su oni otkrili.

Ako taj lijek djeluje na njihov enzim, onda su to dva velika otkrića, naglasio je. U suprotnom, istraživanja se nastavljaju kako bi unutar šest do 12 mjeseci mogli dobiti potpuno novi lijek.

''Iako nam možda duže treba, ali za budućnost će to biti ogromna prednost. Ne samo za ovaj virus, nego i za druge viruse'', istaknuo je.

Proteaza je važan koronavirusni enzim

No o čemu je zapravo riječ? Prema priopćenju IBC2, znanstvenici su utvrdili da je papainska proteaza (PLpro) novog koronavirusa (SARS-CoV-2) neophodni virusni enzim i potencijalno slabo mjesto virusa.

PLpro je potrebna za preradu virusnih polipeptida i sklapanja novih virusnih čestica unutar ljudskih stanica. Uz to, SARS-CoV-2 taj enzim koristi za ublažavanje antivirusnog imunološkog odgovora, što virusu pomaže da podesi imunološki sustav domaćina u svoju korist. Virus se na taj način lako umnožava i širi.

Fokusirajući se na tu esencijalnu proteazu, znanstvenici su otkrili da inhibicija PLpro-e blokira širenje virusa i povećava protuvirusni imunitet u ljudskim epitelnim stanicama, koje su glavno mjesto ulaska patogena.

(SB/Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...