EKONOMSKI POTRES KAKAV SE NE PAMTI: Turska lira pala na najniži nivo u povijesti, a američki dolar…

Turska valuta pala je na najniži nivo u povijesti u četvrtak, a američki je dolar porastao je u odnosu na liru do nivoa koja nije viđen gotovo dvije godine

  • Ekonomija

  • 07. Maj 2020  

  • 3

Ovo se desilo nakon što je bankarski regulator u Turskoj odlučio ograničiti pristup stranim ulagačima za transakcije denominirane u lirama.

Valuta je bila pod sve jačim pritiskom uslijed rastuće inflacije, porasta nezaposlenosti i sporog rasta.

Turska sada ima najveći broj slučajeva koronavirusa u regiji Bliskog Istoka.

Turska centralna banka izvukla je milione dolara iz svojih deviznih rezervi kako bi kupila lire i podržala vrijednost valute prema dolaru, a u utorak je bankarski regulator najavio nova ograničenja za strance koji čine transakcije u lirama u nastojanju da spriječe špekulativne trgovine.

Taj potez je imao negativan efekat: lira je pala u dva naredna dana, dolar je u četvrtak porastao na vrijednost 7,49 lira tokom jutarnjih trgovanja u Londonu – što je nadmašilo dotadašnju rekordno nisku vrijednost turske valute od 7,236 lira za dolar na vrhuncu valutne krize u avgustu 2018. godine.

„Čini se da je samo pitanje vremena prije nego što se razlika nastavi povećavati“, rekao je Brad Betchel, globalni šef FX-a u Jefferies LLC.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...