ŽESTOKA REAKCIJA KOMŠIĆA: "Čović je našao za shodno čak i da ponizi Sattlera"

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je u razgovoru za Vijesti.ba poručio kako se u posljednje vrijeme primjećuju određeni pomaci, u kontekstu približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i sa jedne i sa druge strane.

  • Politika

  • 07. Maj 2020  

  • 7

On to smatra dobrim.

- Jer je u jednom trenutku prijetila opasnost da ostanemo u potpunom zapećku, a sada vidimo da neke inicijative kako iz Evropske unije tako i unutar Bosne i Hercegovine ipak ulijevaju određenu dozu nade. Dakle, ta vrsta odnosa konačno postaje obostrana, dakle konačno postoji odnos EU prema BiH i odnos BiH prema EU, a da pri tome nije u naročito velikoj koliziji, rekao je Komšić.

On je mišnjenja da je snažan poticaj evropskim integracijama Bosne i Hercegovine dalo Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH izraženo kroz 14 ključnih prioriteta.

- Koje ja u potpunosti potpisujem, jer je sve i jedno mišljenje koje je dala Evropska komisija potpuno u skladu sa onim kako ja i politička opcija koju predstavljam vidimo proces EU integracija BiH, jer u konačnici provođenje tih mjera i preporuka dovodi do stvaranja građanske države Bosne i Hercegovine uređene po građanskim i evropskim standardima i principima, navodi Komšić.

Sa druge strane, kaže Komšić, nažalost imamo i one takozvane „šampione evropskih integracija“, koji su to jedino tek na riječi, dok istovremeno čine sve kako bi blokirali evropski put Bosne i Hercegovine.

- Zašto? Pa upravo zato što ispunjavanje mjera i preporuka iz Mišljenja EK kao i približavanje EU znači potpuni poraz etničkih politika koje se temelje na segregaciji i principu nejednake vrijednosti glasa, protiv čega se kroz cijelu političku karijeru borim. Takve politike ne ustručavaju se bilo kojih blokada i one permanentno vode politiku blokada. U posljednje vrijeme naročito da izražaja dolazi njihova drskost, kaže Komšić i dodaj:

- Tako je gospodin Čović našao za shodno čak i da ponizi šefa Delegacije EU u BiH koji ga je nastojao odobrovoljiti u cilju toga da se priključi radu Političke radne grupe, čije je formiranje dogovoreno nakon niza sastanaka između ambasadora zemalja Kvinte i domaćih političkih predstavnika. Ta politika koja se još jučer kitila epitetom „nosioca evropskih vrijednosti“ postala je toliko u suprotnosti sa EU da joj na tome mogu pozavidjeti i najveći zagovornici jačanja ruskog a smanjivanja zapadno-evropskog utjecaja na ovim prostorima.

Kompletan razgovor sa Komšićem pročitajte OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...