VELIKI HISTORIJSKI ZNAČAJ: Mlin star hiljadu godina počeo ponovo raditi kako bi opskrbio građane brašnom (VIDEO)

Kada je počela pandemija, sve lokalne prodanvice su brzo ostale bez brašna.

  • Šareni svijet

  • 08. Maj 2020  

  • 0

Potražnja za brašnom je značajno povećana tokom pandemije koronavirusa, zaliha je malo pa je zbog toga mlin u Engleskoj star hiljadu godina počeo ponovo raditi.

Dvoje mlinara, Imogen Bittner i Pete Lossmore su odlučili pomoći prodavnicama i pekarama na jugozapadu Engleske te su pokrenuli mlin u aprilu. Mlin je vremenom unapređivan, ali ga pokreće vodena turbina još od 1904. godine.

U proteklim godinama se koristio samo kao muzej, a posjetitelji su dobijali tek ukrasne vrećice brašna. Mlin se nalazi u gradu Sturminster Newton u okrugu Dorset.

Kada je počela pandemija, sve lokalne prodanvice su brzo ostale bez brašna. Imali smo zalihe kvalitetne pšenice, kao i sredstva te vještine da je pretvorimo u brašno. Stoga smo odlučili pomoći – izjavio je 79-godišnji Loosmore.

Tako je mlin počeo raditi puno radno vrijeme te je samljeo više od tone pšenice, piše Washington Post.

Drveni mlin potiče od 1016. godine, a zatvoren je 1970. godine nakon što je određeno vrijeme korišten i za proizvodnju hrane za ljubimce. Desetljećima se nije koristio, a 1994. godine je pretvoren u funkcionalan muzej. Ipak, u vrijeme pandemije koronavirusa ponovo je počeo služiti svojoj prvobitnoj svrsi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...