SRBIJA NA NOGAMA: „EU uči djecu da je Nikola Tesla hrvatski naučnik"!

Nastavlja se verbalni rat između Hrvatske i Srbije o tome kome pripada slavni naučnik Nikola Tesla, koji je inače rođen u Hrvatskoj ali je srpskog porijekla.

  • Regija

  • 09. Maj 2020  09. Maj 2020

  • 0

Mediji u Srbiji pod naslovom „SKANDAL“ pišu kako Evropska unija Teslu tretira kao hrvatskog naučnika. Naime, na stranici kutka za učenje zvaničnog veb sajta Evropske unije, na kome djeca mogu saznati neke zanimljivosti o članicama Unije, u odeljku Hrvatska, stoji da je Nikola Tesla "čuveni hrvatski naučnik".

Srpski mediji pišu da je Nikola Tesla rođen je u Austrougarskoj u Smiljanu, selu koje se nalazi na teritoriji današnje Republike Hrvatske, ali da nikada nije živio u zemlji koja se tako zvala.

Otac mu je bio pravoslavni sveštenik i obično se o njemu govori kao Amerikancu sprskog porijekla, budući da je veći dio života proveo u SAD i da je umro u New Yorku kao američki državljanin.

Srpsko-hrvatski spor oko Tesle kulminira je prošle godine kada je Hrvatska odlučila na Svjetskoj izložbi "Dubai Expo" 2020. godine Teslu predstaviti kao hrvatskog naičnika i inovatora.

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije najoštrije je osudilo, kako je reklo, nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji naučnika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao "Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi".

Srbijansko ministarstvo tvrdi kako u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji povijesno jedino tačan podatak koji Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika.

"Nikola Tesla pripada svijetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom porijeklu. Nikakvi tragikomični pokušaji krivotvorenja tu jednostavnu istinu ne mogu promijeniti", navedeno je u saopćenju srbijanskog ministarstva kulture.

Hrvatska Teslu, koji je porijeklom Srbin iz Smiljana u Lici, smatra za hrvatskog i američkog naučnika i inovatora koji je najveći dio života proveo u Sjedinjenim Državama gdje je i ostvario sve svoje izume. 

Zanimljivo je da najveći spomenik slavnom naučniku nije podignut ni u Srbiji ni u Hrvatskoj nego u Češkoj, u praškoj općini u kojoj je Tesla tokom školovanja također tek kratko živio. Bronzana skulptura češkog vajara Stefana Milkova i arhitekte Jirija Trojana teška je 5,4 tone i dosad je najveći spomenik Tesli u svijetu, a simbolizira električno pražnjenje, što je i sam izumitelj smatrao pokretačkom snagom i temeljem svih njegovih kasnijih izuma - koji pripadaju cijelom čovječanstvu!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...