OBESHRABRUJUĆE PORUKE WHO-a: "Moraćemo značajno promijeniti način života, niko nije siguran dok..."

Zemlje se trebaju vratiti "osnovnim načelima" javnozdravstvenog nadzora ako žele kontrolirati koronavirus, rekao je danas stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

  • Svijet

  • 08. Maj 2020  08. Maj 2020

  • 1

WHO: Trebamo se vratiti ondje gdje smo trebali biti prije nekoliko mjeseci

WHO je pozvao na provođenje dodatnog nadzora nakon što su mnoge zemlje, uključujući SAD, Švicarsku, Meksiko i Njemačku, preusmjerile svoje napore na otvaranje ekonomija pogođenih pandemijom. Stručnjak WHO-a za izvanredna stanja, Mike Ryan rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi da se sve nacije trebaju fokusirati na borbu protiv koronavirusa, tražiti potencijalna širenja zaraze i izolirati oboljele kako se drugi ne bi zarazili.  

"Trebamo se vratiti ondje gdje smo trebali biti prije nekoliko mjeseci - pronalaziti slučajeve, motriti ih i testirati, izolirati one koji su pozitivni, a njihove kontakte smještati u karantenu", rekao je Ryan. 

Američki predsjednik Donald Trump naredio je prošlog mjeseca privremenu obustavu financiranja WHO-a

Američki predsjednik Donald Trump naredio je prošlog mjeseca privremenu obustavu financiranja WHO-a, UN-ove zdravstvene agencije. Američki dužnosnici optužuju WHO za propuste u krizi koronavirusa i traže istragu. 

Stručnjak WHO-a pozvao zemlje da se drže zajedno

Ryan je danas pozvao zemlje da se drže zajedno jer se bolest širi iz zemlje u zemlju, različitim brzinama i velikim zamahom u broju smrtnih slučajeva. Istakao je kako se čini da se Rusija suočava s "odgođenom epidemijom" nakon što je zemlja naglim porastom oboljelih posljednjih dana prestigla Francusku i Njemačku. 

"Solidarnošću možemo dobiti bitku i niko nije siguran dok svi nisu sigurni", rekao je Ryan. 

"Postoji izlaz, no neprestano moramo biti oprezni i možda ćemo morati značajno promijeniti način života dok se ne pronađe učinkovito cjepivo".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...