PROCURIO IZVJEŠTAJ NJEMAČKE TAJNE POLICIJE: BND ne vjeruje ni Trumpu ni Xi Jinpingu!

Njemačka obavještajna služba (BND) sumnja u tvrdnju američke vlade po kojoj je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju te ovu tvrdnju smatra manevrom kako bi se odvratila pozornost od grešaka američke vladi u borbi protiv pandemije, javlja Spiegel Online.

  • Svijet

  • 09. Maj 2020  09. Maj 2020

  • 1

- Američki predsjednik pokušava teorijom o nastanku virusa u laboratoriju odvratiti pažnju od vlastitih grešaka i ljutnju Amerikanaca prebaciti na Kinu - stoji u analizi BND-a upućenoj njemačkoj ministrici obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, u koju je Spiegel imao uvid.

Kako nadalje piše Spiegel Online, BND je posljednjih dana poslao upite partnerima koji djeluju u sklopu mreže "Five Eyes", pri čemu se radi o tajnim službama SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda, o dokazima za tezu da je virus nastao u laboratoriju.

"Niti jedna tajna služba nije mogla potvrditi ovu teoriju", piše Spiegel.

Američki ministar odbrane Mike Pompeo je prošle sedmice tvrdio kako posjeduje "uvjerljive dokaze" za teoriju po kojoj je koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu. Istu teoriju širi i američki predsjednik Donald Trump te Kinu poziva na odgovornost.

BND istovremeno Kini predbacuje da je vršila pritisak na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ne izdaje globalno upozorenje zbog koronavirusa.

Prema istim procjenama je, zbog ovog pritiska na WHO, izgubljeno "četiri do šest dragocjenih sedmica" u borbi protiv širenja pandemije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...