NAKON DVOMJESEČNE PAUZE: Najstariji “tržni centar” na svijetu otvara se ponovo 1. juna

Bit će uvedene stroge mjere pri ulasku vlasnika radnji i posjetitelja

  • Ekonomija

  • 09. Maj 2020  09. Maj 2020

  • 0

Istanbulski 559 godina star Grand Bazaar ili Kapali čaršija otvorit će svoja vrata posjetiteljima 1. juna nakon dvomjesečne pauze zbog epidemije koronavirusa, prenosi BiznisInfo.

Prema izvještajima turskih medija, bit će uvedene stroge mjere pri ulasku vlasnika radnji i posjetitelja. Bazar, koji je obično otvoren od 8 do 18 sati, radit će između 10 i 16 sati. Svi radnici i posjetitelji bit će obavezni da nose maske i da se pridržavaju pravila socijalne distance, a njihova će se temperatura mjeriti prije ulaska.

Otprilike 25.000 ljudi radi u 4.000 prodavnica na bazaru koji je zatvoren 24. marta u okviru mjera za suzbijanje širenja bolesti COVID-19, piše turski Daily Sabah.

60 ulica

Gradnja Grand Bazara započela je 1455. godine, dvije godine nakon osmanskog osvajanja Istanbula od strane sultana Mehmeda II, kako bi se olakšala rastuća trgovina u lučkom gradu.

Bazaar ima 60 natkrivenih ulica, od kojih svaka nosi ime prodavača određene robe, poput Altunkular (trgovci zlatom), Basmacılar (prodavci tiskanih tkanina), Fesçiler (prodavci fesova) i İplikçiler (prodavci pređe). Grand Bazaar okružuju krovovi od cigle i kupole a ima 22 ulaza i 29 gostionica.

Preživio je više od 20 požara i nekoliko potresa između 20. novembra 1651. i 26. novembra 1954. godine, a svoj je trenutni oblik poprimio obnovom nakon zemljotresa 1894. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...