DODIKOV PRIJATELJ NA STO MUKA: Zaoštrava se spor Mađarske i nordijskih zemalja o ljudskim pravima…

Budimpešta je opozvala ambasadore iz pet nordijskih zemalja, koje optužuje za lažne informacije o Mađarskoj nakon što su te zemlje izrazile zabrinutost po pitanju demokratije usljed većih ovlaštenja vlade Viktora Orbana tokom pandemije koronavirusa

  • Svijet

  • 12. Maj 2020  12. Maj 2020

  • 0

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto napao je u saopćenju vlade Islanda, Švedske, Danske, Norveške i Finske, optužujući ih za "širenje lažnih informacija", prenosi Tanjug.

Mađarski parlament usvojio je 30. marta kontroverzni zakon koji omogućava premijeru Orbanu da tokom vanrednog stanja, uvedenog zbog pandemije koronavirusa, upravlja zemljom dekretima.

Nakon brojnih kritika međunarodne zajednice o tom zakonu, generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović-Burić istaknula je da vanredno stanje "neodređenog trajanja i bez ikakve kontrole ne pruža jamstva da će biti poštivani osnovni principi demokracije i da će ograničavanje osnovnih ljudskih prava biti proporcijalno prijetnji kojoj bi se trebali suprotstaviti".

Šefovi diplomatije pet nordijskih zemalja potom su 6. maja izrazili zabrinutost, navodeći da "pravna država treba prevladati čak i u vanrednoj situaciji".

Ministar Szijjarto na to je uzvratio pitanjem da li "ministri Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske znaju bolje od Mađara šta Mađari žele".

Autoritarno upravljanje Mađarskom

"Neka gledaju svoja posla", poručio je šef mađarske diplomatije kolegama iz nordijskih zemalja.

Orban je od povratka na vlast 2010. godine redovno na meti kritika međunarodnih organizacija zbog autoritarnog upravljanja Mađarskom.

Nevladina organizacija "Freedom House" skinula je prošle sedmice Mađarsku s liste demokratskih zemalja i svrstala je u "hibridne režime".

Mađarska je članica Vijeća Evrope, organizacije koja okuplja 47 zemalja.

Budimpešta je odbacila kritike zbog uvođenja vanrednog stanja.

Vlada ističe da parlament može u svakom trenutku suspendirati vanredne mjere, kao i da će vanredno stanje biti ukinuto po okončanju pandemije.

Evropski parlament treba u srijedu razmatrati stanje ljudskih prava u Mađarskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...